Οι ΗΠΑ αναστέλουν τους δασμούς σε ισπανικά ελαιόλαδα και ελιές

Στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναστολή για περίοδο πέντε ετών της εφαρμογής των δασμών που είχαν επιβληθεί λόγω της διαμάχης γ...


Στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναστολή για περίοδο πέντε ετών της εφαρμογής των δασμών που είχαν επιβληθεί λόγω της διαμάχης για τις επιδοτήσεις μεταξύ της Airbus και της Boeing. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ θέτει τέλος σε μια διαμάχη που είχε σοβαρές επιπτώσεις σε μια σειρά από βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα. Ένας από τους τομείς που είχε πληγεί υπήρξε η ισπανική ελαιοκομία (ελαιόλαδο και πράσινες επιτραπέζιες ελιές), η οποία μπορεί να αισθάνεται ανακούφιση από αυτή την εξέλιξη.

Από την επιβολή των δασμών τον Οκτώβριο του 2019, συνολικά 113 κατηγορίες ισπανικών προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν το 53,1% του συνόλου των προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ, υπόκεινται σε δασμούς 25%, προκαλώντας σοβαρές ζημίες σε προϊόντα τόσο σημαντικά όσο το ελαιόλαδο, το κρασί, το τυρί, οι επιτραπέζιες ελιές, το χοιρινό κρέας , χυμοί, επεξεργασμένα ψάρια ή οινοπνευματώδη ποτά.

Σύμφωνα με τον Mauricio García de Quevedo, γενικό διευθυντή της FIAB, “αυτή η οριστική αναστολή των εμπορικών φραγμών θα σημαίνει για άλλη μια φορά ότι θα είναι δυνατή η ενίσχυση της διατλαντικής σχέσης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας ομαλές εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο δυνάμεων”.

Ωστόσο, υπενθυμίζουν από τη FIAB, “δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και άλλες ανοιχτές διαφωνίες που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όπως οι δασμοί 35% που εφαρμόζονται στις ελιές μαύρου τραπεζιού και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αναζητώντας τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης”.


Ικανοποίηση και στους Συνεταιρισμούς
Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η Cooperativas Agro-alimentarias de España θεωρεί ότι είναι πλέον αναγκαίο να ανακτηθεί το χαμένο μερίδιο αγοράς. Έτσι λοιπόν θα ζητήσουν θεσμική στήριξη για την υλοποίηση εκστρατειών προώθησης για την αγορά αυτή των 328 εκατομμυρίων κατοίκων με μεγάλες δυνατότητες για ισπανικά και ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής.

Η Cooperativas Agro-alimentarias de España πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει στην επίλυση της σύγκρουσης για τις μαύρες ελιές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τον ισπανικό κλάδο ότι εφαρμόζει πρακτικές ντάμπινγκ και χορηγεί παράνομες επιδοτήσεις προκειμένου να προωθήσει την ανταγωνιστικότητά του. Έτσι, σαν αποτέλεσμα, από τα μέσα του 2018, έχουν επιβληθεί μέσοι δασμοί 35% επί της αξίας του προϊόντος στις εισαγωγές ισπανικών μαύρων ελιών, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά κατά 65% τις εξαγωγές, κατά 65%, σε έναν από τους κύριους εμπορικούς προορισμούς.

Με πληροφορίες από την Olimerca

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια