Πρώτη νίκη για το κρητικό λάδι- Χαρακτηρίζεται ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης

Μια σημαντική πρώτη νίκη στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κρητικού ελαιολάδου, πραγματοποιήθηκε μέσα από την οριστική έγκριση από το Υπουργείο ...


Μια σημαντική πρώτη νίκη στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κρητικού ελαιολάδου, πραγματοποιήθηκε μέσα από την οριστική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το λάδι της Κρήτης χαρακτηρίζεται ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης και τυποποιείται πλέον μόνο στην Κρήτη με τη συγκεκριμένη ένδειξη.

Η πρόταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια Κρήτης και τέσσερις Αγροτικοί Φορείς, έγινε δεκτή, ενώ αναμένεται στη συνέχεια, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ένταξη του στον σχετικό κατάλογο προϊόντων.

«Έχουμε την πρώτη νίκη», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην οριστική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του φακέλου για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης για να προσθέσει:

«Είναι μια πρώτη νίκη που έρχεται για όλη την Κρήτη κι ένα διαχρονικό αίτημα προχώρησε για την Περιφέρεια της Κρήτης με την αναγνώριση αυτή», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης».

Από την πλευρά του ο Μανώλης Χνάρης ως υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, την περίοδο κατάθεσης των σχετικών φεκέλων ανέφερε:

«Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκτός Κρήτης, ωστόσο με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν καταφέραμε να εγκριθεί ο φάκελος με τις προδιαγραφές που είχαμε θέσει και να γίνεται η τυποποίηση μόνο στο νησί», επεσήμανε ο Μανόλης Χνάρης που ως αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα χειρίστηκε το θέμα του φακέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2018 φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το κρητικό ελαιόλαδο και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί.

Τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε η πρόταση που συνέταξε η Περιφέρεια Κρήτης και υπέβαλλαν τέσσερις παραγωγικοί φορείς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός».

Ωστόσο, υποβλήθηκαν ενστάσεις εκτός Κρήτης, οι οποίες και εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου και όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή συνάντηση, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων των αγροτών και των τυποποιητών, προχώρησε το ΥΠΑΑΤ στην οριστική έγκριση του φακέλου που ανοίγει το δρόμο για το Π.Γ.Ε.

Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί άμεσα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα δοθεί η σχετική περίοδος έκφρασης απόψεων για την οριστική έγκριση του φακέλου από την Ε.Ε., διαδικασία που εκτιμάται πως θα χρειαστεί περίπου ένα με δύο έτη.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η εξέλιξη για τον κρητικό παραγωγό.

Ικανοποίηση και ευχαριστίες εξέφρασε με δηλώσεις του ο Μανόλης Χνάρης ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν για την σημασία που έχει για το εισόδημα των παραγωγών της Κρήτης και το μέλλον του κρητικού ελαιολάδου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης, ο πρόεδρος ΑΕΣ Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο Πρόεδρος της ΑΕΣ Κρητικός Αγρός Γιάννης Κυπριωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ο μελετητής της πρότασης Γεωπόνος Τ.Ε. Νίκος Μπουνάκης.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Μανόλης Κουγιουμουτζής και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Φορέας διαχείρισης του σήματος ΠΓΕ είναι ο Agrocert, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες τυποποιητές, εντός κι εκτός Κρήτης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης. Δηλαδή, το ελαιόλαδο, θα παράγεται, θα ελαιοποιείται και θα τυποποιείται στην Κρήτη.

Έτσι, θα διεκδικήσει στο μέλλον από την ευρωπαϊκή αγορά μέρος από τον τζίρο των 70 δις ευρώ που αντιστοιχεί στα προϊόντα ΠΓΕ που διατίθενται στην Ε.Ε. και την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στον κρητικό παραγωγό.

patris.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια