2.400 ευρώ το στρέμμα από το ΥπΑΑΤ για την αναδιάρθρωση των συκεώνων

Πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου : "Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021.Η επιδότηση...Πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου :
"Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021.Η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, που θα καλύπτει την εκρίζωση της παλιάς φυτείας, τη φύτευση της νέας και το διαφυγόν εισόδημα που προκύπτει μέχρι να γίνει παραγωγική η καλλιέργεια. Το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. 
Ως εκ τούτου, η ενίσχυση πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 2.400 ευρώ ανά στρέμμα, με τα υπόλοιπα χρήματα να είναι υποχρέωση του παραγωγού να τα καλύψει.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου 

«η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Αυτό θα γίνει λόγω της μελέτης που έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ. Αφορά τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Θα χρησιμοποιηθεί η ποικιλία καλαματιανά σύκα (τσαπέλες). Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για την αναδιάρθρωση 6.000 στρεμμάτων και τη δημιουργία νέων φυτεύσεων. Θα δίνεται η δυνατότητα επίσης να ξεριζώσουν ελιές (που αποτελούν μονοκαλλιέργεια σε κάποιες περιοχές) ή άλλες καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις συκιάς. 
Από τα 6.000 στρέμματα και όσες εκτάσεις απομείνουν και δεν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση αναμένουμε μια παραγωγή στη χώρα μας περίπου 4 - 5 χιλιάδες τόνους ξηρών σύκων. Σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 2 χιλιάδες τόνους. Δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό της παραγωγής μας. Τα δέντρα γίνονται παραγωγικά από τα 5 έτη και στα 7-8 δίνουν υψηλές αποδόσεις. Στη μελέτη που θα ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ προβλέπεται και ενίσχυση για αναπλήρωση του εισοδήματος των συκοπαραγωγών που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση καλλιέργειας. 
Το επόμενο βήμα για τη Συκική θα είναι μια νέα μελέτη που θα αφορά τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών για την άρδευση των καλλιεργειών συκιάς. Σήμερα είναι ξερική καλλιέργεια, όταν γίνει αρδευόμενη θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των δέντρων»".
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια