Εντυπωσιακή η αύξηση της καλλιέργειας των πρώιμων ροδάκινων στην Αργολίδα

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της καλλιέργειας των πρώιμων ροδάκινων στην Αργολίδα την τελευταία πενταετία. «Η δυνατότητα παραγωγής πρώιμων ροδ...


Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της καλλιέργειας των πρώιμων ροδάκινων στην Αργολίδα την τελευταία πενταετία. «Η δυνατότητα παραγωγής πρώιμων ροδάκινων, η μικρή απόσταση από τις αγορές της Αθήνας, αλλά και το κλίμα» αποτελούν τους βασικούς λόγους για την αύξηση της καλλιέργειας, σύμφωνα με τον γεωπόνο Βασίλη Σωτηρόπουλο. «Η τάση της αγοράς να στηρίξει προϊόντα που παράγονται πρώιμα έδωσε τη δυνατότητα στην Αργολίδα να κάνει και τις πρώτες εξαγωγές ροδάκινου», συμπληρώνει.

Η παραγωγή ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου, ενώ ο κύριος όγκος είναι από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κ. Σωτηρόπουλος, «στην περιοχή Σκαφιδάκι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει κάνει ποτέ πάγο. Υπάρχουν ποικιλίες που κρατάνε από τον Μάιο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τροφοδοτούν την κεντρική αγορά. Η αναλογία στις καλλιέργειες νεκταρινιών και ροδάκινων είναι 50-50. Η στρεμματική απόδοση είναι δύο τόνοι ανά στρέμμα και θεωρείται πολύ καλή».

Τιμές

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά και τις τιμές που διαμορφώθηκαν, δηλώνει: «Αποφύγαμε τον πάγο και είχαμε καλή καρπόδεση και απόδοση. Οι τιμές για τα υπερπρώιμα σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν και το 1,50 ευρώ το κιλό, που ήταν και η βάση. Από τη στιγμή που μπαίνει το ροδάκινο της Μακεδονίας, πάμε σε τιμές από 60 λεπτά έως ένα ευρώ».

Αναφερόμενος, τέλος, στις μελλοντικές τάσεις που καταγράφονται, ο κ. Σωτηρόπουλος προβλέπει ότι «αυτό που φαίνεται είναι η τάση για μείωση των όψιμων, που απαιτούν περισσότερο νερό από τα αντίστοιχα της Μακεδονίας και μεγαλύτερα έξοδα για τη φυτοπροστασία. Έντονο είναι και το πρόβλημα με τη μύγα της Μεσογείου, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Αυγούστου».

ypaithros.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σχόλια