Ο καύσωνας αύξησε τα ποτίσματα & μείωσε τα υδάτινα αποθέματα...

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία των αρδευτών του θεσσαλικού κάμπου, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας έχει αυξήσει τις ανάγκες για νερό, σημαί...


Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία των αρδευτών του θεσσαλικού κάμπου, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας έχει αυξήσει τις ανάγκες για νερό, σημαίνοντας συναγερμό στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ.

Οι άνυδροι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος, σε συνδυασμό με τα απανωτά σαραντάρια, οδήγησαν τους παραγωγούς βαμβακιού, ντομάτας και καλαμποκιού να αυξήσουν τον αριθμό των ποτισμάτων, από μία φορά την εβδομάδα σε τρεις-τέσσερις φορές. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η ανομβρία, τότε θεωρείται σίγουρο ότι οι αντοχές των Οργανισμών θα δοκιμαστούν σκληρά.


Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιούρης


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρη Τσιούρη, «περιμένουμε ως μάννα εξ ουρανού την καθιερωμένη υδάτινη βοήθεια από τη λίμνη Πλαστήρα, ώστε να εμπλουτιστεί το δίκτυο και να ποτιστούν κανονικά τα 100.000 στρέμματα. Αυτήν τη στιγμή, οι 13 ταμιευτήρες παραμένουν γεμάτοι, ενώ ξεκινάμε προληπτικά και το πρόγραμμα του εναλλάξ ποτίσματος, ανά περιοχή».

Σε ακόμη πιο δυσχερή θέση βρίσκεται ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, καθώς το δίκτυό του έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τον «Ιανό». Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός φροντίζει να αρδεύσει περίπου 35.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 5.000 από γεωτρήσεις. Στο οπλοστάσιο του Οργανισμού υπάρχουν έξι αντλιοστάσια που τροφοδοτούνται από γεωτρήσεις στην περιοχή Βρυσιά και τρία αντλιοστάσια στον Σταυρό, τα οποία τροφοδοτούνται από τη λίμνη Σμοκόβου.


Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα, Τάσος Δραχμάνης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ενιπέα, Τάσο Δραχμάνη, «σχετικά με τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον ‘‘Ιανό’’, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, επί πιστώσει, με την ανοχή των εργολάβων, ενώ περιμένουμε ακόμη τη χρηματοδότηση, ύψους 450.000 ευρώ, από την κυβέρνηση. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα τα προβλήματα που εμφανίζουν οι γεωτρήσεις με τις καταπτώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή νερού. Παραμένουμε σε επιφυλακή, ζητάμε λελογισμένη χρήση του νερού από τους αρδευτές, αλλά κυρίως ελπίζουμε σε βροχές στο επόμενο διάστημα, αλλιώς τα πράγματα περιπλέκονται».


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια