Οι σπόροι του γλυκάνισου της Λέσβου είναι ιστορικά οι παλαιότεροι της Μεσογείου

Στην ταυτοποίηση του γλυκάνισου της Λέσβου με βάση τη βοτανική και γεωγραφική προέλευσή τους, προχώρησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε ...


Στην ταυτοποίηση του γλυκάνισου της Λέσβου με βάση τη βοτανική και γεωγραφική προέλευσή τους, προχώρησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με την Περιφέρεια Βορείου.


 


Το έργο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εκ μέρους του ΕΜΠ από το Τακτικό Μέλος της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ερευνητικού Έργου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ κα Αντωνία Μοροπούλου ενώ, εκ μέρους της Ερευνητικής Ομάδας δόθηκαν διευκρινίσεις από τη Γεωπόνο Ερευνήτρια της DNAsequence SRL Δρ. Ζωή Χιλιώτη. Την εκδήλωση συντόνισε ο κος Γεώργιος Λαγουτάρης, Γεωπόνος MSc, προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η κ. Μοροπούλου, τόνισε ότι η αποκωδικοποίηση του DNA του γλυκάνισου από το Λισβόρι της Λέσβου, κατέδειξε ότι είναι ιστορικά παλαιότερος από όλους τους σπόρους της Μεσογείου και τη βόρεια Ελλάδα. Αυτό το δακτυλικό αποτύπωμα των σπόρων του Λισβορίου πρέπει να πιστοποιηθεί, πρέπει να αποτελέσει το ποιοτικό βήμα της Ποτοποιίας της Λέσβου την επόμενη μέρα αλλά και της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας. Ο Θεόφραστος έφερε τους σπόρους του Λισβορίου και στην επιστήμη τη βοτανική.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με στόχο την προστασία των τοπικών αυθεντικών αγροτικών προϊόντων και ενόψει του κοινοτικού κανονισμού για Ασφάλεια Τροφίμων και της δημιουργίας εθνικού κέντρου ταυτοποίησης / πιστοποίησης της αυθεντικότητας τοπικών αγροτικών προϊόντων, ενέκρινε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ΕΜΠ προκειμένου να εφαρμοστούν καινοτόμες μεθοδολογίες ταυτοποίησης με υψηλή αξιοπιστία.

Δήλωσε δικαιωμένος απ’ το αποτέλεσμα μιας και οι γενότυποι από το Λισβόρι διακρίθηκαν με επιτυχία από άλλους που έχουν άλλη γεωγραφική προέλευση, με ιδιαίτερη βιοσύνθεση αιθέριων ελαίων και αντιοξειδωτικών που χαρακτηρίζουν τη μοναδική τους ταυτότητα με μοναδική επίσης απόδοση στα αποστάγματα που παράγει η τοπική ποτοποιία και πρέπει να κατοχυρωθούν για να προστατευθούν.

 

 

Σημείωσε επίσης πως όπως και στην περίπτωση αυτή, το ΕΜΠ θα σταθεί αρωγός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου με προστασία και ανάδειξη των αυθεντικών αγροτικών προϊόντων τους, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που συγκροτούν τη μοναδικότητα της ταυτότητάς τους.

 

ertnews.gr

 

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια