Ανησυχούν οι αγρότες της Λάρισας για την άρδευση των καλλιεργειών λόγω πτώσης της στάθμης στον Πηνειό ποταμό

Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Λάρισας για τη συνέχιση των αρδεύσεων στις καλλιέργειες προκαλεί η πτώση της στάθμης στον Πηνειό ποταμό, με...


Ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Λάρισας για τη συνέχιση των αρδεύσεων στις καλλιέργειες προκαλεί η πτώση της στάθμης στον Πηνειό ποταμό, με τους καλλιεργητές να προβλέπουν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες στον κάμπο της Λάρισας.


Οι δύο εναπομείνασες γεννήτριες στο δεύτερο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Πηνειού δουλεύουν πυρετωδώς για να στείλουν νερά στα αρδευτικά κανάλια καλύπτοντας προς το παρόν τις αρδευτικές ανάγκες στο Κουλούρι και τη Γυρτώνη, αλλά η εικόνα της μειωμένης στάθμης του ποταμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι ανάγκες θα συνεχίσουν να καλύπτονται.


«Εδώ και 10 ημέρες ποτίζουμε εντατικά, βρισκόμαστε στο δεύτερο πότισμα και έχουμε μπροστά μας άλλες 40 ημέρες, με το νερό να φτάνει για μερικές μόλις ημέρες ακόμα. Γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε και να βεβαιωνόμαστε ότι η φετινή χρονιά δεν θα έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες αφού τα αρδευτικά προβλήματα βρίσκονται μπροστά μας...» τονίζει αγρότης της περιοχής, που επισκέπτεται συνεχώς το ποτάμι και το αντλιοστάσιο αγωνιώντας για την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειάς του.
Υπαρκτή η πτώση της στάθμης, πολλές οι «εξηγήσεις» για το φαινόμενο στις συζητήσεις μεταξύ των αρδευτών στα καφενεία: από προβλήματα στα φράγματα εξαιτίας των... σεισμών του προηγούμενου Μάρτη και κυρίως της Γυρτώνης μέχρι προβλήματα στη διαχείριση των νερών, που έχουν ως αποτέλεσμα να στραγγίξουν τα νερά στην περιοχή.


«Ελάχιστη σημασία έχουν οι εξηγήσεις στην κρίσιμη αυτήν περίοδο της παραγωγικής διαδικασίας...» μας λέει άλλος αγρότης της περιοχής για να προσθέσει: «Η πτώση της στάθμης είναι γεγονός, όπως και ότι χάθηκαν κάποιες ποσότητες νερού. Αυτό διαμορφώνει καταρχήν πρόβλημα που οι αρμόδιοι πρέπει να χειριστούν και να αντιμετωπίσουν πριν να είναι αργά για τις καλλιέργειές μας!».


Προβληματισμένος από την πτώση της στάθμης εμφανίστηκε χθες και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα - Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα, Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος πάντως ήταν καθησυχαστικός για την κάλυψη των φετινών αρδευτικών αναγκών της περιοχής Κουλουρίου και Γυρτώνης. 

Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε στην «Ε» ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, άρχισε η υπερχείλιση από το πρόχειρο φράγμα στο 5ο αντλιοστάσιο με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται νερό και να φεύγει προς το δεύτερο αντλιοστάσιο. Η μεταφορά ποσοτήτων νερού προς το δεύτερο αντλιοστάσιο θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του ποταμού χωρίς όμως να μπορεί να προβλέψει εάν και σε πόσες ημέρες θα αναπληρωθούν οι ποσότητες νερού που χάθηκαν.


«Το σημαντικό είναι να έρχεται νερό από τη λίμνη Πλαστήρα για να καλύψουμε τις αρδευτικές ανάγκες σε μια ομολογουμένως δύσκολη, από άποψη καιρικών συνθηκών, καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι σήμερα τα νερά από τη λίμνη όπως και από κάποιες πηγές φτάνουν στον Πηνειό...» κατέληξε ο κ. Λαδόπουλος.


ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

eleftheria.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια