Η ώρα του λογαριασμού της βάσης εισαγωγής

Του Γιώργου Παναγόπουλου Στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμι...


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει δείχνουν ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων περίπου 20.000 απόφοιτοι λυκείου λόγω της βάσης εισαγωγής που έχει τεθεί. Έχουν ειπωθεί πολλά σε σχέση με τη θέσπιση βάσης εισαγωγής και τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά πλέον είμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Είναι βέβαιο ότι ο νέος τρόπος εισαγωγής θα φέρει αλλαγές στο χάρτη των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας. Το πόσο αυτές θα επηρεάσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Καλαμάτας και της Πελοποννήσου θα το μάθουμε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία δηλώσεων τμημάτων από τους φετινούς απόφοιτους. 

Το σίγουρο είναι ότι θα τα επηρεάσουν. Δεν πρόκειται να έχουν τον αριθμό εισακτέων που είχαν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση και αν θα υπάρχουν τμήματα που θα επηρεαστούν σε βαθμό που να τίθεται ζήτημα για τη μελλοντική τους ύπαρξη.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να αρνηθεί την ανάγκη αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και βέβαια στα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές πρέπει όμως να υπηρετούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Το να αποκλείεις από τη μία χρονιά στην άλλη 20.000 απόφοιτους από το πανεπιστήμιο είναι μια βίαιη προσαρμογή και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για τα πανεπιστήμια. 

Ποια είναι η διέξοδος που δίνεις στα παιδιά που αποκλείονται; 

Πώς θα ενταχθούν στο χώρο της εργασίας; 

Πού θα αποκτήσουν εκπαίδευση και θα καλλιεργήσουν δεξιότητες;

Είναι αλήθεια ότι οι μαθητές με χαμηλό βαθμό εισαγωγής δύσκολα ολοκλήρωναν τις σπουδές στο πανεπιστήμιο, το διάστημα όμως που μεσολαβούσε τους έδινε τη δυνατότητα να επιλέξουν με πιο καθαρό μυαλό επαγγελματικό χώρο δραστηριοποίησης. Τώρα τι ακριβώς θα κάνουν και ποια διέξοδο θα έχουν; Η υπολειτουργία εδώ και χρόνια της τεχνικής εκπαίδευσης έχει οδηγήσει στη στρέβλωση να οδηγούνται όλοι στην πόρτα των πανεπιστημίων, την οποία σήμερα βρίσκουν κλειστή. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας, αλλά στην παρούσα φάση θα πληρώσουν τις αλλαγές μερικές χιλιάδες απόφοιτοι που θα βρεθούν χωρίς επιλογές μεταλυκειακής εκπαίδευσης και βέβαια αρκετά περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα.

panagopg@gmail.com

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια