Χρ. Ζερεφός :Κάθε χρόνο θα είμαστε πιο ζεστά, πιο ξηρά, με περισσότερες πλημμύρες...

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, δηλώνει ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός - Πού σημειώθηκαν χθες οι μέγιστες θερμοκρασίες.Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατ...


Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, δηλώνει ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός - Πού σημειώθηκαν χθες οι μέγιστες θερμοκρασίες.Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν χθες , με τον υδράργυρο έως τις 15:00 να ξεπερνά τους 43 βαθμούς Κελσίου.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφηκε στα Χανιά (περιοχή Νεροκούρου) και ήταν 43,3 βαθμοί.

Ακολούθησαν Τανάγρα (43,2), Θήβα-Νέα Οδός (42,9), Πλατανιάς Χανίων (42,9), Μακρακώμη Φθιώτιδας (42,8), Σπάρτη (42,8) και Χαλκίδα (42,5). 

Είναι αξιοσημείωτο ότι 50 σταθμοί του δικτύου του Αστεροσκοπείου-meteo κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μικρότερες σε σχέση με την Πέμπτη, καθώς επίσης λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αργότερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

ΑΠΕΙΛΗ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Εν τω μεταξύ μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει πλέον τις ζωές μας.
«Έχουν πειστεί όλοι ότι κάτι δεν πάει καλά. Έχουν πειστεί ότι τα ακραία φαινόμενα κοστίζουν ζωές και χρήματα». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα τελευταία 60 χρόνια έχουμε δει πολλούς καύσωνες, οι οποίοι παλαιότερα καταγράφονταν κάθε 100 χρόνια.

Οι καύσωνες αυτοί, σημειώνονται και σε περιοχές που όπως η Αρκτική, η Ρωσία και ο Καναδάς, που παραδοσιακά έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ από εδώ και πέρα τα ακραία αυτά φαινόμενα θα συναντώνται όλο και πιο συχνά αλλά και με μεγαλύτερη ένταση. «Κάθε χρόνο θα είμαστε πιο ζεστά, πιο ξηρά, με περισσότερες πλημμύρες».

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Η κλιματική αλλαγή, που είναι πραγματικότητα και τη βιώνουμε όσο περνάει ο καιρός σε μεγαλύτερο βαθμό, δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, «η νοτιοανατολική Ελλάδα απειλείται με 40% ερημοποίηση. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο η ΕΕ συλλογικά όσο και η χώρα μας ατομικά, έχουν λάβει δραστικά μέτρα καταπολέμησης και «έχουμε μπει στην πρώτη γραμμή των χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Υποθέτουμε ότι αν παρθούν τα μέτρα σωστά, θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς. Το επιθυμητό ήταν 1.5 βαθμός αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να το πέτυχουμε αυτό, ούτε στη χώρα μας ούτε σε καμιά άλλη χώρα».

«Είναι πιθανόν ο κορoνοϊός να ήταν παγωμένος και να αποκαλύφθηκε μετά το λιώσιμο των πάγων έξω από τη Σιβηρία. Οι 7 στις 10 πανδημίες του περασμένου αιώνα προήλθαν από αυτήν την περιοχή. Ο φόβος είναι ότι μπορεί να δούμε και άλλους τέτοιους ιούς», πρόσθεσε ο κ. Ζερεφός.

Η μεταφορά του ιού από εκεί πέρα είναι πολύ εύκολη, καθώς οι περιοχές που λιώνουν οι παγετώνες βρίσκονται στον δρόμο μετανάστευσης των πτηνών. «Τα πτηνά μπορεί να μεταφέρουν και αυτά ένα μέρος από τους ιούς».

Ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι πλέον είναι κρίσιμο να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να τροχοδρομηθεί η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της να μειωθούν στο ελάχιστο.

«Σωστή ενημέρωση και παιδεία στα θέματα του περιβάλλοντος», είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για την ατομική δράση των πολιτών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας επιπλέον παράγοντας, μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες. «Είναι μακρύς ο δρόμος», κατέληξε ο κ. Ζερεφός.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια