Βασίλης Κόκκαλης: «Να μην πληρώσουν φέτος ρεύμα σεισμόπληκτοι αμπελοκαλλιεργητές»

Να απαλλαχθούν από την υποχρέωση καταβολής οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος για τις αρδευτικές τους γεωτρήσεις σε ό,τι αφορά την τρέχουσα καλλιερ...


Να απαλλαχθούν από την υποχρέωση καταβολής οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος για τις αρδευτικές τους γεωτρήσεις σε ό,τι αφορά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο οι σεισμόπληκτοι αμπελοκαλλιεργητές του Δαμασίου, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό.
Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης σημειώνει τα εξής: «Οι μεγάλοι καταστροφικοί σεισμοί στις 3 και 4 Μαρτίου 2021 μεγέθους 6,3 και 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην περιοχή του Δαμάσιου του Δήμου Τυρνάβου, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο και έχει σχεδόν καταστραφεί με την πλειονότητα των κατοίκων να έχει βρεθεί και να συνεχίζει να παραμένει άστεγη, αφού φιλοξενείται σε κοντέινερ εξαιτίας της ολικής καταστροφής και ακαταλληλότητας χρήσης των κατοικιών τους.

Στις 9 Απριλίου 2021 ο ολικός παγετός που συνέβη κατέστρεψε την παραγωγή της αμπελοκαλλιέργειας προκαλώντας ζημία ύψους 80% και πάνω για καλλιεργούμενη έκταση 13.000 στρεμμάτων περίπου.
Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η χαλαζόπτωση στις 18 Ιουλίου 2021 που εκδηλώθηκε στην περιοχή, είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες οι οποίες φτάνουν εώς και το 100%.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τον τελευταίο χρόνο, η συγκεκριμένη περιοχή έχει πληγεί από ακραία φυσικά φαινόμενα -σεισμούς, παγετούς, χαλαζόπτωση- και υποχρεούνται να ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες με τις περιουσίες και την παραγωγή τους να έχουν ήδη χαθεί.
Ως καλλιεργητές οι υποχρεώσεις τους αφορούν κυρίως δαπάνες άρδευσης και ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων των καλλιεργούμενων εκτάσεων με επιπλέον τις επιβαρύνσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ για το αγροτικό ρεύμα.

Για το θέμα των τελών άρδευσης, ο Τ.Ο.Ε.Β. περιοχής Δαμασίου, που αρδεύει περίπου 12.000 στρέμματα, κυρίως αμπελώνες, αντιλαμβανόμενος την ολική καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί, αποφάσισε να μειώσει τα αρδευτικά τέλη της αρδευτικής περιόδου 2021 σε ποσοστό 50%, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σε ό,τι αφορά τη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος των Γεωτρήσεων για την τρέχουσα αρδευτική περίοδο 2021, ανέρχεται σε ποσό ύψους περίπου 220.000 ευρώ, το οποίο οι αμπελοκαλλιεργητές αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής που έχουν υποστεί.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να απαλλάξει τους πληττόμενους συμπολίτες μας από την υποχρέωση καταβολής των οφειλών τους για το ηλεκτρικό ρεύμα των Γεωτρήσεων της τρέχουσας αρδευτικής περιόδου 2021;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν;
3. Τι άλλα ουσιαστικά μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυσή τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους;».


Σχόλια