ΚΕΟΣΟΕ: «Ασπιρίνες» τα μέτρα στήριξης για τον αμπελοοινικό κλάδο

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ κατά τη συνεδρίαση για τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤρ που αφορούν τ...


Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ κατά τη συνεδρίαση για τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤρ που αφορούν τη λήψη έκτακτων μέτρων στον αμπελοοινικό κλάδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. 

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της ΚΕΟΣΟΕ εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή του, για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του μεταποιητικού τομέα, μέσω των πρόσφατων μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά κυρίως για την απουσία παντελούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, ο οποίος πλήττεται εδώ και ενάμιση χρόνο, συνέπεια κυρίως των απαγορεύσεων στην εστίαση και τον τουρισμό. 

Η ΚΕΟΣΟΕ, όπως αναφέρει «από τον Δεκέμβριο του 2020, υπέβαλε τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαφοροποίηση του μέτρου της Απόσταξης Κρίσης, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα. 

Η Απόσταξη κρίσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποσυμφόρηση των μεγάλων πλεονασμάτων οίνου και η ΚΕΟΣΟΕ πρότεινε τη διαφοροποίηση των τιμών απόσταξης, ώστε τα οινοποιεία που κατέβαλαν αξιοπρεπείς τιμές σταφυλιών με σκοπό τη στήριξη των αμπελουργών, να αποστάξουν με υψηλότερες τιμές τους πλεονάζοντες οίνους τους. 

Εν κατακλείδι τα 9.000.000 ευρώ που διατίθενται για Απόσταξη Κρίσης και 1.500.000 ευρώ που διετέθησαν για Πράσινο Τρύγο, αποτελούν ασπιρίνες για τον κλάδο, ο οποίος τελικά χρηματοδότησε τα εν λόγω έκτακτα μέτρα. 

Ουσιαστικά τα 10.500.000 ευρώ που διατίθενται, εκταμιεύθηκαν από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που δικαιούται ο κλάδος μέσω του Εθνικού του Φακέλου για άλλα αναπτυξιακά μέτρα (Αναδιάρθρωση, Προώθηση, Επενδύσεις), από τα οποία παραιτήθηκε, ώστε να διευκολύνει το ΥπΑΑΤρ. 

Το υπουργείο όφειλε και οφείλει να διαθέσει έκτακτους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτώντας και με εθνικούς πόρους τον αμπελοοινικό τομέα όπως προβλέπει και επιτρέπει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός, αφού αυτή ήταν και η προϋπόθεση παραίτησης από ήδη εγκεκριμένα και συμβασιοποιημένα μέτρα φορέων του κλάδου και ιδιαίτερα της ΕΔΟΑΟ. 

Έστω και την ύστατη στιγμή ένα σχεδόν μήνα πριν τον τρυγητό , καλούμε τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, να παρέμβει και να στηρίξει ένα τομέα που αποτελεί τον καλλίτερο πρεσβευτή της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας της χώρας στο εξωτερικό».

απόσπασμα από:

Αγροτικά Εφόδια eleftheria.gr

Σχόλια