Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τις τιμές των ζωοτροφών

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυρ. Βελόπουλος, με ερώτησή του προς τους υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών φέρνει το...


Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυρ. Βελόπουλος, με ερώτησή του προς τους υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών φέρνει το θέμα της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών στη Βουλή.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
Σύμφωνα με ενημέρωση, κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου της Λάρισας αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης και προσπαθούν οριακά να διατηρήσουν σε λειτουργία τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που καταγράφονται, το τελευταίο εξάµηνο, στις τιµές των ζωοτροφών και των λοιπών εισροών πρώτων υλών, που χρειάζονται οι κτηνοτροφικές τους Μονάδες.


Όπως μας μετέφεραν, το καλαμπόκι, από τα βασικά είδη διατροφής των ζώων, έχει φθάσει να πωλείται, ακόμη και σε τιμή άνω των 30 λεπτών το κιλό στους κτηνοτρόφους, ενώ το ζωοτροφικό κριθάρι κοστίζει 25 λεπτά το κιλό. 

Τονίζουν οι ως άνω ότι, ενώ υπάρχει, από τη μια, αύξηση της τιμής των ζωοτρόφων, από την άλλη, οι τιµές µε τις οποίες αγοράζει, επί παραδείγματι, η γαλακτοβιομηχανία από τους παραγωγούς το αγελαδινό γάλα έχουν παραμείνει σταθερές, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αύξηση. 

Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι άλλοι μεγάλοι κλάδοι της αιγοπροβατοτροφίας και της χοιροτροφίας. 

Θεωρούν οι ως άνω κτηνοτρόφοι ότι, με την παραπάνω κατάσταση, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, ο οικονομικός αντίκτυπος από τον µαρασµό της κτηνοτροφικής παραγωγής θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας της χώρας, αφού εκτιμούν ότι από την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτώνται πάνω από 15.000 επιχειρήσεις στην πατρίδα μας. 

Επίσης, τονίζουν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, πως δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το ότι, αντίστοιχα, πάνω από το 30% της οικονομίας της Φυτικής Παραγωγής εξαρτάται από την ύπαρξη και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, προκειμένου να αντιστραφεί, μετά από τις διαδοχικές αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών, ο σχετικός οικονομικός αντίκτυπος υπέρ των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου και γενικότερα της Θεσσαλίας, ώστε να εξασφαλιστεί η περαιτέρω βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους μονάδων;

2. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, προκειμένου να αντιστραφεί, μετά από τις διαδοχικές αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών, ο σχετικός οικονομικός αντίκτυπος υπέρ των κτηνοτρόφων ολόκληρης της ελληνικής Επικράτειας, ώστε να εξασφαλιστεί η περαιτέρω βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους μονάδων;

Σχόλια