Σταφίδα: «Αυθαίρετα» χαρακτηρίζουν τα όσα λέει η ΠΕΣ για μείωση των εξαγωγών σταφίδας λόγω πανδημίας

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό θα επισκεφθεί η διοίκηση της Παναιγειαλίου Ένωσης Συνεταιρισμών.  Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυ...


Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό θα επισκεφθεί η διοίκηση της Παναιγειαλίου Ένωσης Συνεταιρισμών. 

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό θα επισκεφθεί η διοίκηση της Παναιγειαλίου Ένωσης Συνεταιρισμών προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις για το θέμα που έχει προκύψει με τα αποθέματα σταφίδας που παραμένει στις αποθήκες της και γενικότερα για το σταφιδικό ζήτημα.

Η νέα αυτή συνάντηση αποτελεί την υλοποίηση της δέσμευσης που είχαν δώσει στην προηγουμένη συνάντηση με τον κ. Λιβανό όπου συζητήθηκε το πρόβλημα χωρίς όμως να κατατεθούν προτάσεις.

Από την άλλη πλευρά η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και 8 ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, αμφισβητούν τα όσα λέει η ΠΕΣ και ιδίως όσον αφορά τη μείωση εξαγωγών κατά 40% λόγω κορωνοϊού, γεγονός που θεωρούν «αυθαίρετο» συμπέρασμα, αφού δεν υποστηρίζεται από επίσημα στοιχεία, ενώ όπως υποστηρίζουν οι δικές τους εξαγωγικές επιδόσεις ήταν ανάλογες με πέρσι.

Ειδικότερα, η Ομάδα απευθυνόμενη στην ΠΕΣ θέτει τα εξής ερωτηματικά: 
«Πως είναι δυνατόν να αγόρασε 10.000 τ. το 2020 και να της έμειναν αδιάθετοι 8.000 τ.; 
 
Δηλαδή το 80%; Επί 11 μήνες δεν έχει πουλήσει τίποτα; 
 
Οι λοιποί μεταποιητές με 10.000 τ. πώς εξήγαγαν το σύνολο κι ακόμα σήμερα αγοράζουν; 
 
Θέλει να ξεφορτωθεί σταφίδα ποικιλία «Vostizza» ΠΟΠ περιζήτητη στις αγορές του εξωτερικού, ενώ τα superfoods έχουν άνοδο διεθνώς στην πανδημία και η ΠΕΣ αδυνατεί, ενώ έχει επιδοτηθεί με δυσθεώρητα ποσά για προώθηση σταφίδας, για κάτι που δεν κληθήκαμε καν να συμμετάσχουμε και διαχειρίστηκε κονδύλια μόνη της»;

Ακόμα αμφισβητούν και τα στοιχεία ορκωτών λογιστών για αδυναμία πώλησης και επιμένουν πως οι εξαγωγές από το 2018 έως και το 2020 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. 
 
«Μια σοβαρή διοίκηση θα ‘πρεπε ήδη να ‘χει απολογηθεί λόγω ζημιάς πολλών εκατομμυρίων που προκάλεσε στους παραγωγούς, τους οποίους υποτίθεται υπηρετεί και όπου έχει επεκταθεί επιβάλλοντας μονοπωλιακή πολιτική, προσπαθώντας να εξαφανίσει τοπικούς συνεταιρισμούς και εταιρείες του κλάδου» επισημαίνουν, λέγοντας πως οι υπόλοιπες εταιρίες είναι 24 εκ των 26 αναγνωρισμένων επιχειρήσεων του προϊόντος… και όχι 2-3 που υποτιμητικά λέει η ΠΕΣ.

«Εμείς ως Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για το σταφιδικό ζήτημα και ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει το προϊόν και τους παραγωγούς. Θα αγωνιστούμε για την σταφίδα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.

patrisnews.com

Σχόλια