Αγροτικός Συνεταιρισμός Άσσου Κορινθίας: Μεγάλες καταστροφές στην σουλτανίνα - Ζητά άμεσα αποζημιώσεις

  Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άσσου με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, η οποία κοιν...


 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άσσου με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, η οποία κοινοποιείται στου υφυπουργούς Ανάπτυξης, κ. Δήμα Χρήστο, Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ταγαρά Νικόλαο, τους βουλευτές του νομού, το γραφείο του πρωθυπουργού και σε αρμόδιους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, επισημαίνει την μεγάλη έκταση των καταστροφών στην σουλτανίνα της Κορινθίας, λόγω παγετών και καύσωνα και ζητά την ένταξη των επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού Κορινθίας στο πρόγραμμα ενισχύσεων De minimis, όπως συνέβη και με τους συναδέλφους της Κρήτης, καθώς και την επίσπευση των αποτελεσμάτων των εκτιμήσεων για τις ζημίες από τον παγετό και την άμεση πληρωμή προκαταβολών των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί μας .


Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΣΣΟΥ

ΑΣΣΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΠΡΟΣ : ΥΠΑΑΤ κ ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ: κ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Δήμα Χρήστο

Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά Νικόλαο

Βουλευτή Κορινθίας κ. Κόλλια Κων/νο

Βουλευτή Κορινθίας κ. Ψυχογιό Γεώργιο

Ειδική συνεργάτη Γ.Γ Πρωθυπουργού κυρία Μαριλένα Βιλάλη Σούκουλη

Αντιπεριφερείαρχη Κορινθίας κ. Αναστάσιο Γκιολή

Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλειο Νανόπουλο

 

Αξιότιμοι Κύριοι

Ως εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσσου Κορινθίας που ως γνωστό έχει πορεία δεκαετιών στην επεξεργασία και πώληση αγροτικών προϊόντων αλλά και με ισχυρή παρέμβαση στα αγροτικά δρώμενα της περιοχής επιθυμούμε με το παρόν έγγραφο να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας που στη πλειοψηφία του ασχολείται με την καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών ( σουλτανίνα, superior, prime κ.α. )

Όπως σας είναι γνωστό τόσο στις 26 Μάρτιου 2021 όσο και στις 10 Απρίλιου 2021 ο ισχυρός παγετός έκανε πολύ μεγάλες ζημίες σε καλλιέργειες σταφυλιών της περιοχής μας που άλλες ήταν στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών και άλλες ήδη σε προχωρημένο βλαστικό στάδιο. Οι ζημίες που προκλήθηκαν ,κάποιες εμφανείς (ολικό κάψιμο βλαστών ) και κάποιες μη εμφανείς (μη έκπτυξη οφθαλμών ) προκάλεσαν γενική μείωση της παραγωγής και σε κάποια αγροκτήματα ολική καταστροφή .

Η παρατεταμένη ξηρασία που ταλαιπώρησε την περιοχή μας όλη την περίοδο από το φθινόπωρο ως και σήμερα είναι ένας επί πλέον επιβαρυντικός παράγοντας μιας και δεν κατέστη δυνατό να γίνει επιφανειακή άρδευση από το νερό του ΑΟΣΑΚ ,ούτε και στάγδην γιατί σε πολλά σημεία στέρεψαν τα νερά των πηγαδιών και των γεωτρήσεων.

 

Στην ήδη δύσκολη χρονιά ήρθε ο καύσωνας του τελευταίου δεκαήμερου του Ιουνίου που προκάλεσε μεγάλες ζημίες τόσο λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας (εγκαύματα στις ρόγες αλλά και σε ολόκληρα σταφύλια) όσο και λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που ξεπέρασε τους 40 C , υπήρξε περεταίρω υποβάθμιση της ποιότητας των σταφυλιών .Στη συνέχεια όλων αυτών ήρθαν και οι δυο παρατεταμένοι καύσωνες του Ιουλίου και του πρώτου δεκαήμερου του Αυγούστου με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 42-43 βαθμούς ( σύμφωνα με τους μετεωρολόγους διανύουμε το ποιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών μιας και μονο τον Ιούλιο επι 23 μέρες ήταν σε πολύ ανωτερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ).

Η τελική συνέπεια στους καρπούς ήταν να αφυδατωθούν πλήρως λόγω του ισχυρότατου θερμικού σοκ και να καταστούν παντελώς ακατάλληλα για οποιαδήποτε εμπορική χρήση. Σε πολλές περιοχές μάλιστα η καταστροφή έπληξε και το φυτικό κεφάλαιο μιας και είχαμε μερική η ολική καταστροφή των πρέμνων , και με δεδομένου ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο ως τη συγκομιδή οι καλλιέργειες έχουν είδη υπερβεί τα όρια των αντοχών τους .

Δεν είμαστε επαγγελματίες «εργατοπατέρες» ούτε μας δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση να εκφράζουμε συνέχεια διαμαρτυρίες επί δικαίων και αδίκων. Είμαστε και εμείς απλοί παραγωγοί που μέσα από τη συνένωση των δυνάμεών μας προσπαθούμε να στηρίξουμε τα προϊόντα μας- κατά βάση εξαγώγιμα – που φέρνουν πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα μας και στηρίζουν τόσο την Εθνική όσο και την τοπική οικονομία .

Στα πλαίσια αυτά και με βάση τα ακριβή γεγονότα που σας περιγράφουμε (τα οποία σας είναι είδη γνωστά) ζητάμε :

1. Την ένταξη των επιτραπέζιων σταφυλιών του Νομού Κορινθίας στο πρόγραμμα ενισχύσεων De minimis βάση του κανονισμού της Ε.Ε όπως συνέβη και με τους συναδέλφους της Κρήτης.

2. Την επίσπευση των αποτελεσμάτων των εκτιμήσεων για τις ζημίες από τον παγετό και την άμεση πληρωμή προκαταβολών των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί μας .

3. Την άμεση εκτίμηση των ζημιών από των καύσωνα των τελευταίων ημερών. Σας επισημάνουμε το τεράστιο κίνδυνο των κλοπών (μαρτύρων) που αφήνουν οι παραγωγοί από γνωστές ομάδες, με αποτέλεσμα να είναι αρνητικές οι εκτιμήσεις.

4. Την προσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ στα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής και την ενίσχυση ενεργητικών μέτρων αντιμετώπισης των εντόνων καιρικών φαινομένων

5. Το άμεσο πάγωμα για τουλάχιστον 2 χρόνια όλων των δανειακών υποχρεώσεων, και χωρίς επιβάρυνση επιπλέον τόκων προς τις τράπεζες , διότι θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης ,άρα είναι αδύνατον να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των τράπεζων.

6. Την άμεση ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για ένα έτος.

Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από μια μεγάλη οικονομική κρίση , επίσης ότι έχουν γίνει και άλλες μεγάλες φυσικές καταστροφές και ίσως θα έπρεπε με την βοήθεια του Πρωθυπουργού να στραφούμε στην Ε.Ε για περαιτέρω βοήθεια.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία.

Μετά Τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΙΠΡΕΟΕΔΡΟΣ

ΔΕΝΕΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΜΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΛΑΣΣΗΣ ΜΕΛΟΣ

Σχόλια