Θεόδωρος Βασιλόπουλος: Επιστολή σε ΥπΑΑΤ & ΟΠΕΚΕΠΕ με πρόταση για στρεμματική Ενίσχυση της καλλιέργειας Πράσινης Πιπεριάς

Επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος για την...


Επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος για την δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της πράσινης πιπεριάς. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Σε περιοχές των Νομών Ηλείας και Αχαΐας, καλλιεργείται κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, η Πράσινη Πιπεριά τύπου «σταυρός». Η καλλιέργεια αυτή είναι κυρίως οικογενειακής μορφής, και το προϊόν εξάγεται κατά 95 %, στην Αμερικανική αγορά.

Τα στοιχεία της καλλιέργειας είναι:

- Συνολική ετήσια παραγωγή σε τόνους …= 10.000
- Αριθμός παραγωγών ……….=200
- Τιμή αγοράς, σε € / κιλό ….. = 0,31
- Κόστος συγκομιδής €/κιλό .. = 0,15

Δύο αστάθμητοι παράγοντες που προέκυψαν φέτος, ανέβασαν δραματικά το κόστος καλλιέργειας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να στραφούν προς τις βιομηχανίες του κλάδου μας, ζητώντας αύξηση τιμής της πρώτης ύλης. Ο πρώτος παράγοντας είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, που για να καλυφθεί οι παραγωγοί ζητούν αύξηση τιμής κατά 2 λεπτά € / κιλό, απειλώντας ότι θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. 

Και ο δεύτερος παράγοντας, είναι η απαίτηση των αγοραστών μας, για επιπλέον εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που αυξάνει το κόστος της καλλιέργειας σημαντικά. Και οι δύο ανωτέρω παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης, που αυτομάτως μας καθιστούν μη ανταγωνιστικούς. Με βάση τα ανωτέρω, αιτούμεθα στρεμματική ενίσχυση , της τάξεως των δέκα (10) λεπτών ανά κιλό παραδοτέο, που μεταφράζεται σε συνολική δαπάνη του ενός εκατομμυρίου Ευρώ. 

Επίσης η ανωτέρω ενίσχυση να δοθεί απευθείας στις βιομηχανίες του κλάδου, καθώς έχουν επιβαρυνθεί με τις ανωτέρω αυξήσεις του κόστους παραγωγής. Η ανωτέρω στρεμματική ενίσχυση θα απορροφήσει τις αυξήσεις του κόστους καλλιέργειας, άρα θα βοηθήσει την βιωσιμότητα της καλλιέργειας, την τοπική και εθνική οικονομία, καθότι ο κλάδος μας είναι καθαρά εξαγωγικός. 

Η βιομηχανία επεξεργασίας πιπεριάς απασχολεί πέραν των 400 ατόμων σε εποχιακή βάση, που μεταφράζεται σε ισοδύναμο 200 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι δε εργαζόμενοι είναι όλοι από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Παρακαλούμε για την αποδοχή των ανωτέρω, μέσα στο πλαίσιο κινήτρου για τους παραγωγούς μας να παραμείνουν στις εστίες τους.»

Σχόλια