Ζήτημα ημερών η πληρωμή στους δικαιούχους παραγωγούς των υπολοίπων ενισχύσεων του 2020

Ζήτημα ημερών φαίνεται ότι είναι να πιστωθούν στους δικαιούχους παραγωγούς τα υπόλοιπα των ενισχύσεων του 2020, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό...


Ζήτημα ημερών φαίνεται ότι είναι να πιστωθούν στους δικαιούχους παραγωγούς τα υπόλοιπα των ενισχύσεων του 2020, κλείνοντας με τον τρόπο αυτόν τις εκκρεμότητες που αφορούν την περασμένη χρονιά.

Τη σκυτάλη παίρνει αμέσως μετά η καταβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας (πληρωμή που, όπως εξηγούμε παρακάτω, έπεται της εξόφλησης των υπολοίπων) και ακολουθεί, εφόσον δοθεί η σχετική εντολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα), η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2021.

Πρώτα τα περσινά


Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες της «ΥΧ», μέχρι τις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των υπολοίπων των ενισχύσεων του 2020. Το χρονοδιάγραμμα αυτό, αξίζει να σημειωθεί, προέρχεται από τον αρχικό προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τα υπόλοιπα:

1) Βασικής Ενίσχυσης


2) Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές Επωφελείς για το Κλίμα και το Περιβάλλον (Εξισωτική)

3) Ενίσχυσης για Γεωργούς Μικρής Ηλικίας

4) Συνδεδεμένων:

✱ Ρυζιού

✱ Σκληρού σιταριού

✱ Βιομηχανικής ντομάτας

✱ Πορτοκαλιών προς χυμοποίηση

✱ Βρώσιμων οσπρίων

✱ Πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών – σπόρων σποράς

✱ Σπαραγγιών

✱ Μεταξοσκώληκων

✱ Ζαχαρότευτλων

✱ Ροδάκινων προς χυμοποίηση

✱ Βοοτρόφων (Μέτρο 1)

✱ Αιγοπροβατοτρόφων (Μέτρο 2)

✱ Κορινθιακής σταφίδας

✱ Καρπών με κέλυφος

✱ Μήλων

✱ Πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών

✱ Πρόβειου και αίγιου κρέατος

✱ Βόειου κρέατος

5) Ενισχύσεων προϊόντων:

✱ Παραδοσιακοί ελαιώνες

✱ Διατήρηση αμπέλων

✱ Μαστίχα Χίου

✱ Κριθάρι Λήμνου

✱ Ντοματάκι Σαντορίνης

✱ Δαμάσκηνο Σκοπέλου

✱ Αγκινάρα Τήνου

✱ Γάλα (αγελαδινό, αίγιο, πρόβειο) για την παραγωγή τυριού

✱ Φασόλι, βρώσιμο λαθούρι και φάβα Σαντορίνης

✱ Γεώμηλα

✱ Εσπεριδοειδή σε Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο

✱ Μελισσοκομία

6) Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος
Τι θα «ξεκλειδώσει» τη Δημοσιονομική

Η καταβολή των υπολοίπων του 2020 ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Πρόκειται, ως γνωστόν, για χρήματα που κρατούνται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των δικαιούχων παραγωγών στα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του μηχανισμού Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, προκειμένου να διαμορφωθεί το λεγόμενο «Αποθεματικό Κρίσης» στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα.

Ο προσδιορισμός και η κατανομή των προς επιστροφή ποσών στους παραγωγούς γίνεται με ειδικούς συντελεστές, αφού όμως πρώτα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες της προηγούμενης χρονιάς.
Εν αναμονή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την προκαταβολή

To επόμενο μεγάλο κεφάλαιο πληρωμών αφορά, φυσικά, την προκαταβολή των ενισχύσεων του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες και τη φετινή χρονιά οι προκαταβολές θα αφορούν το 70% της βασικής ενίσχυσης. Τα υπόλοιπα (π.χ. Πρασίνισμα) θα πάνε σε μια δεύτερη ενιαία πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ενώ τα όποια υπόλοιπα προκύψουν θα κλείσουν του χρόνου τέτοια εποχή, ήτοι το φθινόπωρο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή της προκαταβολής έχει κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα:

✱ Toν σχετικό προγραμματισμό πληρωμής από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, πέρυσι, η εντολή της προκαταβολής για την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης για το 2020 δόθηκε από τον Οργανισμό στις 20 Οκτωβρίου. Τονίζεται, επίσης ότι, φέτος, η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ καθυστέρησε με απόφαση της διοίκησης.

✱ Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία προκαταβολών, πρέπει να έχουν εισαχθεί στο σύστημα τα αποτελέσματα σειράς ελέγχων, όπως για παράδειγμα της τηλεπισκόπησης.

Σχόλια