Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα

“Ναι” στην ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για το υδροηλεκτικό στη Μεσοχώρα. Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλ...


“Ναι” στην ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για το υδροηλεκτικό στη Μεσοχώρα. Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα.

Η Μονάδα, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος, με έτοιμη τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμ και κατασκευασμένο το φράγμα, ύψους 135 μέτρα και χωρητικότητας τεχνητής λίμνης 350 εκατ. κυβ. μέτρων. 

Υπολείπονται η μεμβράνη στεγάνωσης του φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού. Η Μονάδα της Μεσοχώρας έχει ισχύ 160 MW για την παραγωγή σε ετήσια βάση 380 γιγαβατώρων (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας υπολογίζεται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕH ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μεσοχώρα μπορεί να παράξει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για ένα χρόνο, ενέργεια ίση με το 10% της συνολική παραγόμενης ενέργειας όλων των Υδροηλεκτρικών έργων της χώρας.

Το έργο, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης στοίχισε στον ελληνικό λαό απώλεια εσόδων άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία και να ανταποκριθεί στο αίτημα των πολιτών για φθηνή ενέργεια αλλά και στην δέσμευση της απέναντι στην Ευρώπη για παραγωγή ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον. 

Η δέσμευση της Κυβέρνησης συνολικά και της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Έργου, εναρμονίζει τη χώρα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης για μετάβαση από τον λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. 

Η Μεσοχώρα είναι ένα ώριμο και σχεδόν έτοιμο έργο, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε το οικογενειακό εισόδημα, προστατεύουμε το περιβάλλον, αποδίδουμε στον ελληνικό λαό ένα έργο χρήσιμο και λειτουργικό, εκεί που τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα έργο-φάντασμα. Σε μια εποχή που αναζητούνται τρόποι για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το έργο της Μεσοχώρας αποτελεί απαραίτητο, μεγάλο, καθαρό, ενεργειακό έργο” πρόσθεσε ο Περιφερειριάρχης Θεσσαλίας.


Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (22/10/2021), ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής: 

''Παρ’ ότι συμφωνούμε με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, θα ψηφίσουμε ΛΕΥΚΟ για την ΜΠΕ, γιατί, ως ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δεν διαχωρίζουμε το έργο της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, σε ενεργειακό, αρδευτικό, υδρευτικό, περιβαλλοντικό, αλλά το βλέπουμε ως ενιαίο έργο που θα συμβάλει σε όλους αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης υπέρ του εργαζόμενου λαού που παλεύουμε. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η διεκδίκηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας (που στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας το ορέγονται επιχειρηματικοί όμιλοι), ως άλλοθι για την εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης του συνολικού έργου της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του, όπως επιχειρείται συγκαλυμμένα από την κυβέρνηση της Ν.Δ, την περιφέρεια Θεσσαλίας και ανοιχτά από τον ΣΥΡΙΖΑ''.


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια