Τοξικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε λαχανικά που εξάγει η Τουρκία - Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπού...


Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή δημοσιεύματα, αλλά και σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Τουρκία, κατά την οποία, αφού εξετάστηκαν 90 είδη ντομάτας, αγγουριών και πιπεριών, εντοπίστηκαν 620 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων.


 
Η κα Ασημακοπούλου σημειώνει, ότι στο 15,6% των λαχανικών που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες. Επιπλέον, το 77% των προϊόντων που ελέγχθηκαν, καλύπτουν ένα ή και περισσότερα κριτήρια τοξικότητας της λίστας EU Pesticide Blacklist 2016, στην οποία κατηγοριοποιούνται όλα τα φυτοφάρμακα, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στην υγεία. 
 
Μάλιστα, η Τουρκία συνεχίζει τη χρήσηαπαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ και να καταλήγουν στις αλυσίδες τροφίμων της ΕΕ, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και στο περιβάλλον.

Κατόπιν αυτών, η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποτρέψει την χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στη Τουρκία, καθώς και πώς σχεδιάζει να αποτρέψει την είσοδο στον ΕΟΧ προϊόντων, μολυσμένων με φυτοφάρμακα, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην έρευνα.

 πηγή: ertnews.gr

Σχόλια