Σε στασιμότητα το τελευταίο διάστημα η ισπανική αγορά ελαιολάδου λόγω υψηλών θερμοκρασιών & χαμηλών τιμών

Υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές τιμές “φρενάρουν” την ισπανική αγορά ελαιολάδου. Παρά τα θετικά σημάδια που είχε δώσει ο μήνας Σεπτέμβριος μ...


Υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές τιμές “φρενάρουν” την ισπανική αγορά ελαιολάδου. Παρά τα θετικά σημάδια που είχε δώσει ο μήνας Σεπτέμβριος με την αυξημένη παραγωγή των πρώιμων ελαιολάδων στην Ισπανία, η οποία ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι, τον Οκτώβριο η εικόνα έχει αντιστραφεί, καθώς παρατηρείται “καθίζηση” της παραγωγής.

Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις κλιματολογικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει το τελευταίο διάστημα. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, είναι παράγοντες που έχουν επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα του ελαιοκάρπου. Οι βροχοπτώσεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ισπανικής αγοράς ελαιολάδου, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα το τελευταίο διάστημα.


Για το λόγο αυτό, η έγκυρη Οlimerca τονίζει πως όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι παραγωγοί που αναβάλουν τη συγκομιδή, προκειμένου ο καρπός που θα συλλέξουν να έχει τις απαραίτητες επιδόσεις τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερης τιμής για το προϊόν τους.

Στο μέτωπο των τιμών, τα περυσινά έξτρα παρθένα κινούνται στα 3,0-3,20 €, τα φρέσκα φετινά αγγίζουν τα 3,80-4,0€, ενώ για τα φρέσκα ελαιόλαδα που θα παραχθούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι επικρατούσες εκτιμήσεις αναφέρουν τα 3,40-3,50 €/κιλό δημιουργώντας ερωτηματικά για την πορεία της 2021/22.


πηγές: olivenews.gr

Σχόλια