Δωρεάν εδαφολογικές αναλύσεις για τους πυρόπληκτους αγρότες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Τη δυνατότητα της διενέργειας εδαφολογικών εξετάσεων για τη βελτίωση των καλλιεργειών τους και τη χρήση της επιστημονικής μεθόδου που απαιτε...


Τη δυνατότητα της διενέργειας εδαφολογικών εξετάσεων για τη βελτίωση των καλλιεργειών τους και τη χρήση της επιστημονικής μεθόδου που απαιτείται θα έχουν οι αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών κάτι για το οποίο μερίμνησε η Περιφέρεια. 
 
Ειδικότερα φρόντισε ώστε για 500 εδαφολογικές αναλύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές το Εδαφολογικό εργαστήριο να τις κάνει δωρεάν. Μία πρωτοβουλία που καταδεικνύει την πρόθεση τόσο της Π.Δ.Ε. όσο και τη δική μου να σταθούμε δίπλα στους πυρόπληκτους. 

«Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση αρκετών ημερίδων και συζητήσεων προκειμένου να βρίσκονται λύσεις πάνω στα προβλήματα των πυρόπληκτων. Παράλληλα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να δημιουργηθούν σημεία αναφοράς σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προκειμένου και οι αγρότες από τις δύο κυρίως Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, όπου θα τα συλλέγουν οι γεωπόνοι των ΔΑΟΚ και θα τα στέλνουν στο εδαφολογικό με τρόπους που θα έχει υιοθετήσει η υπηρεσία χωρίς να επιβαρύνεται ο αγρότης, όπως γινόταν μέχρι τώρα που αναγκάζονταν να τα στέλνουν με courier. Αλλά και σε περιπτώσεις που κάποιος αγρότης δεν καταφέρει να πάει τα δείγματα που είναι για ανάλυση στους χώρους αυτούς, η μεταφορά τους στο Εδαφολογικό Εργαστήριο θα γίνεται δωρεάν. Όπως είναι γνωστό κάθε αγρότης για τον οποίο γίνονται εδαφολογικές αναλύσεις θα πρέπει να καταβάλλει στο εδαφολογικό ένα μικρό συμβολικό ποσό. Το εδαφολογικό εργαστήριο που βρίσκεται στον Δήμο Ήλιδας το εμπιστεύονται αγρότες απ‘ όλη την Ελλάδα γιατί το επιστημονικό προσωπικό που το στελεχώνει είναι ιδιαίτερα καλό. Στόχος της Π.Δ.Ε. είναι να το κάνουμε ακόμα πιο γνωστό στην χώρα μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωπόνος Τ.Ε. Θοδωρής Βασιλόπουλος. 


Το καλύτερο…


«Ως ένα από τα καλύτερα εδαφολογικά εργαστήρια έχει καταστεί αυτό της Αμαλιάδας σε σημείο μάλιστα που το εμπιστεύονται απ’ όλη την Ελλάδα και στέλνουν δείγματα για αναλύσεις. Έχουμε κάνει πάρα πολλές αναφορές για το εδαφολογικό εργαστήριο που θα διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που είναι ένα εργαλείο για όλον το κόσμο και κυρίως για τους επαγγελματίες αγρότες.
Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα προσπαθούμε το εδαφολογικό εργαστήριο ώστε να στελεχώνεται με καλούς επιστήμονες όπως και έχει. Σε αυτό συμβάλλει και η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τη σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλλει ο καθηγητής κ. Παντελής Μπαρούχας ο οποίος έχει καταστήσει το συγκεκριμένο εδαφολογικό το καλύτερο στην Ελλάδα γι’ αυτό και το προτιμούν από διάφορες περιοχές της χώρας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έδωσε μία γενναία χρηματοδότηση ώστε να λειτουργήσει σε ορίζοντα τριετίας με δυνατότητα να φθάσει και την πενταετία. Πάντα βέβαια σε συνεργασία με τον Δήμο Ήλιδας», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

 

Σχόλια