Συστάσεις προληπτικών ενεργειών προς τους ελαιοκαλλιεργητές

  Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενημερ...

 

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενημερώνει ότι το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς συνεχίζεται σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες δακοπροσβολές για τις περισσότερες περιοχές. Σε μικρό αριθμό δειγμάτων ελαιόκαρπου της Π.Ε. Χανίων διαπιστώθηκε η παρουσία μυκήτων του γένους Fusarium, Alternaria και Botryosphaeria, οι οποίοι μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά τον ελαιόκαρπο και το παραγόμενο ελαιόλαδο εφόσον επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες.

Προληπτικά, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των ελαιοδένδρων τους για την πιθανή ύπαρξη εντομολογικών ή μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο. Εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές προσβολές, θα πρέπει να ενημερώνουν τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας και να προσκομίσουν δείγματα για εξέταση σε εξειδικευμένα φυτοπαθολογικά και εντομολογικά εργαστήρια.

Επισημαίνεται ότι κατά την εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης και για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά εγκεκριμένα σκευάσματα και να τηρούν τα ελάχιστα χρονικά όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή. Δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.

Παράλληλα, καλούμε τους παραγωγούς να παρακολουθούν τα Δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εκδίδει το Περιφερικό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου (http://www.minagric.gr/ index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings/188-irakleio) και να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους σχετικά.

 πηγή: ertnews.gr

Σχόλια