Μέτρα προστασίας από τον καταρροϊκό πυρετό

Για τα μέτρα προστασίας από τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρική...


Για τα μέτρα προστασίας από τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου ενημερώνει τους κτηνοτρόφους η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Λόγω της επανεμφάνισης, μετά την επιζωοτία του 2014, εστιών καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε Αρκαδία, Ηλεία και Λακωνία, και εξαιτίας του υψηλού κινδύνου μετάδοσης, η ΔΑΟΚ ενημερώνει για τα ακόλουθα:

1. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που οφείλεται σε ιό ο οποίος μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου (Culcoides sρρ) που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία τον στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

2. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, που είναι: υψηλός πυρετός, ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια, πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι, σιαλόρροια, βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια, επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια, δυσκολία στήριξης του ζώου.

3. Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα εντόμων ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.

4. Σε περίπτωση εμφάνισής του η κτηνιατρική υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

5. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν αμέσως προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:
  • Εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή).
  • Ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα, με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες).
  • Σχολαστική απολύμανση όλων των οχημάτων μεταφοράς των ζώων.
  • Απομάκρυνση από το χώρο εκτροφής των εστιών ρύπανσης και των πιθανών λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων-φορέων.
  • Αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από τη δύση του ηλίου μέχρι και την ανατολή του ηλίου.
  • Άμεση ενημέρωση της τοπικής κτηνιατρικής αρχής σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων.
  • Και κυρίως, προληπτικός εμβολιασμός όλων των υγιών ζώων της εκτροφής.

Σχόλια