26η Νοεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Η 26η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς. Καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου και εγκρίθηκε από την Unesco, ως η ημέρα πο...Η 26η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς. Καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου και εγκρίθηκε από την Unesco, ως η ημέρα που τιμούμε την ελιά και το ελαιόλαδο για τις ευεργετικές του ιδιότητες και ως αιώνιο σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας.

Το ελαιόλαδο και τα ελαιόδεντρα βρίσκονται παντού στη ζωή μας, στη διατροφή, τον αθλητισμό, τον φωτισμό, τη θέρμανση, τη θρησκεία, την ιατρική, τη διακόσμηση, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τη λαογραφία και τη μυθολογία.

Το ελαιόλαδο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής και έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων ως «πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων».

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό και ένα ισχυρό όπλο κατά των χρόνιων ασθενειών, βοηθώντας στη:

- Μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.
- Διατήρηση των επιπέδων της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα.
- Καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- Επεξεργασία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη.
- Μείωση του γαστρικού υγρού.
- Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
- Αναζωογόνηση του δέρματος με ευρεία χρήση σε καλλυντικά.

Λόγω της ειδικής σύστασής του και της σχετικά υψηλής αντοχής του στη θερμοκρασία, το ελαιόλαδο έχει πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων φυτικών ελαίων (σπορέλαια).

Ελλάδα, περισσότερες από 600.000 οικογένειες καλλιεργούν ελαιόλαδο και ασκούν κάποιο εμπόριο.
Η «χώρα όπου φυτρώνουν τα ελαιόδεντρα» αποδεικνύει την ιστορία 3000 ετών, η οποία σχετίζεται άμεσα με τους θρύλους και τις παραδόσεις του λαού μας και τους θρύλους και τις παραδόσεις άλλων χωρών της Μεσογείου. 

Οι ελιές, τα αμπέλια και το σιτάρι είναι η χρυσή τριλογία, που παρά τις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές, ενώνει τους λαούς της Μεσογείου σε γιορτές, πανηγύρια και διάφορες παραδοσιακές δραστηριότητες.


ΠΗΓΉ:facebook.com

Σχόλια