Μειωμένη καρποφορία και περιεκτικότητα σε λάδι στα ελαιόδεντρα της Θεσσαλίας

Με τις πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε, στις αρχές Οκτωβρίου, η φετινή συγκομιδή ελαιοποιήσιμης ελιάς στη Θεσσαλία και συνεχίζεται -αυτήν την περ...


Με τις πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε, στις αρχές Οκτωβρίου, η φετινή συγκομιδή ελαιοποιήσιμης ελιάς στη Θεσσαλία και συνεχίζεται -αυτήν την περίοδο- με τις κανονικές.

Οι ελαιοπαραγωγοί διαπιστώνουν μειωμένη καρποφορία, που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες (ανοιξιάτικος παγετός, καύσωνας Αυγούστου), ενώ φέτος σημειώνονται και αρνητικές επιπτώσεις στην περιεκτικότητα του καρπού. 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές χρειάζονταν 5 με 7 κιλά ελιάς για ένα κιλό λάδι, φέτος να απαιτούνται 8 με 10 κιλά». 

Ο ίδιος εκτιμά ότι συνολικά ο νομός Λάρισας θα παράξει περίπου 650 τόνους ελαιολάδου. Ωστόσο, οι δολωματικοί ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου βοήθησαν στην ποιότητα των διαθέσιμων καρπών, αφού η οξύτητα κυμαίνεται στα όρια του παρθένου ελαιολάδου (0,5- 0,6%).

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, λόγω της φετινής μειωμένης παραγωγής, οι περισσότεροι παραγωγοί θα προωθήσουν το λάδι σε φίλους και γνωστούς σε τιμές γύρω στα 4,5 ευρώ/κιλό και όχι σε εμπόρους, οι οποίοι συνήθως δεν δίνανε πάνω από 3 ευρώ/κιλό. 

Πανελλαδικά, η βάση για το ελαιόλαδο είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό. Ποσοτικά αναμένεται μείωση κατά 15% περίπου (από τους 275.000 τόνους στους 235.000), ενώ καλή προβλέπεται η ποιότητα, καθώς η παραγωγή έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τον δάκο.

πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια