Βαγγέλης Αποστόλου: Ανίκανη στη διαχείριση των πόρων της ΚΑΠ η Ν.Δ.

Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου  στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την Παρασκευή 12/11/2021 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βίωσε ο αγροτικός χώρος τα ...


Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου  στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την Παρασκευή 12/11/2021

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βίωσε ο αγροτικός χώρος τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν η αδυναμία της να καταβάλλει έγκαιρα και στο σύνολο τη βασική ενίσχυσή του. Βέβαια δεν μας ξάφνιασε, αφού είναι γνωστή η ανικανότητά της να διαχειριστεί ορθολογικά τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από την προηγούμενη θητεία της με συγκυβερνήτη το ΠΑΣΟΚ. Η επιπολαιότητά της να προσεγγίσει ζητήματα κατανομής βοσκοτόπων που δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί και δασικών χαρτών που είναι σε εκκρεμότητα δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση ιδιαίτερα στο χώρο της κτηνοτροφίας.

Όταν το Γενάρη του 2015 οι συνεργάτες μου κι εγώ αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρεθήκαμε μπροστά σε Δημοσιονομικές Διορθώσεις (πρόστιμα δηλαδή) 1,3 δις ευρώ, που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια (Ε.Δ.) εξαιτίας της κακής διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση που οφειλόταν στη κακή διαχείριση των βοσκοτόπων και κυρίως στην αδυναμία της χώρας μας να τεκμηριώσει με τις κατάλληλες εκτάσεις τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας. Κινηθήκαμε σε δύο επίπεδα, το πρώτο ευρωπαϊκό, με προσφυγές κατά των αποφάσεων των Ε.Δ. και το δεύτερο εθνικό, με τη θεσμοθέτηση του ν. 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες, με τον οποίο χαρακτηρίσαμε ως βοσκοτόπους, τις δασικές εκείνες εκτάσεις της χώρας μας που έχουν χαμηλή ξυλώδη βλάστηση και βόσκονται. Οι δύο αυτές κινήσεις μας έφεραν σε πρώτη φάση 450 εκατ. επιστροφές, για πρόστιμα που μας είχαν επιβληθεί μετά από ελέγχους της Ε. Επιτροπής στα έτη 2009 έως και 2012, στους οποίους κρίθηκε ότι παραβιάσαμε την κοινοτική νομοθεσία στην καταβολή των ενισχύσεων στους βοσκοτόπους.

Παράλληλα με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες και σε συνεργασία με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που είχαν αντίστοιχα προβλήματα, καταφέραμε να διευρυνθεί ανάλογα και ο ορισμός των βοσκοτόπων στο κανονισμό Οmnibus. Με το νέο ορισμό δόθηκε και η δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση, αρκετές βοσκήσιμες γαίες, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στην αιγοπροβατοτροφία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κυρίως στη Νότια Ευρώπη.

Μάλιστα ο επαναπροσδιορισμός των βοσκήσιμων εκτάσεων που πληρούν τα κριτήρια του νέου διευρυμένου ορισμού θα οδηγήσει και στην επιστροφή σε δεύτερη φάση ενός μεγάλου μέρους των υπολοίπων προστίμων ύψους 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα βέβαια με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μπήκε και τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων, σε σημείο που να γνωρίζει πλέον ο αγρότης πόσα χρήματα θα πάρει και σε ποιο χρόνο, ώστε να προγραμματίζει κι αυτός την πορεία της δραστηριότητάς του.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση αντί να επιταχύνει τις ενέργειές της για την εφαρμογή του νέου ορισμού των βοσκοτόπων, πράγμα που θα οδηγήσει και στην αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων, επιδίδεται σε αλχημείες που όχι μόνο προκαλούν στους αγρότες αδιανόητες περικοπές στα δικαιώματά τους, αλλά και ενδέχεται να οδηγήσουν στα ίδια προβλήματα με αυτά της προηγούμενης θητείας της.
Σχόλια