Ξεκίνησαν οι σπορές σιτηρών στον κάμπο της Θεσσαλίας - Ευνοϊκές έως τώρα οι καιρικές συνθήκες

Του Γ. Γκαντέλου Στα χωράφια οι περισσότεροι αγρότες στον κάμπο της Θεσσαλίας αυτή την περίοδο, λειαίνουν το έδαφος από το όργωμα προετοιμάζ...


Του Γ. Γκαντέλου
Στα χωράφια οι περισσότεροι αγρότες στον κάμπο της Θεσσαλίας αυτή την περίοδο, λειαίνουν το έδαφος από το όργωμα προετοιμάζοντάς το, να δεχθεί τους πρώτους σπόρους που θα δώσουν τους καρπούς για τη νέα χρονιά.

Ο καιρός μουντός και βαρύς τις πρώτες ώρες της ημέρας, μαλακώνει αργότερα με τις ηλιαχτίδες του ήλιου, και αργά το βράδυ πέφτει ξανά η αντάρα για να μας θυμίσει ότι διανύουμε τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, τον προάγγελο του χειμώνα.

Ο Νοέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας που οι αγρότες επέλεγαν να ξεκινήσουν τις εργασίες για τη σπορά των σιτηρών. Οργώνουν, καλλιεργούν το έδαφος και περιμένουν υπομονετικά την πρώτη βροχή. Η πλειοψηφία αυτών που έχει επιλέξει την καλλιέργεια των σιτηρών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, έχει ξεκινήσει τη σπορά ή περιμένουν να σπείρουν λίγο πριν ακούσουν για βροχή.

Τον Νοέμβριο τον λένε «Βροχάρη» περιμένοντας τον δώσει το πρώτο νερό στους καρπούς της γης. Τον λένε «Νιαστή» για τα τελευταία νεάσματα ή υνάσματα (οργώματα) της γης, «Παχνιαστή» για το κλείσιμο των ζώων στο παχνί, και «Χαμένο» για το λίγο χρόνο δουλειάς που μένει, επειδή η μέρα τώρα είναι πολύ μικρή και πάει χαμένη. Λόγω των γιορτών του, τον λένε και «Αϊστράτηγο» ή «Αϊταξιάρχη», «Αϊφίλιππα» και «Αγιαντριά» ή «Αντριά». 

Τον λένε ακόμα και «Μεσοσπορίτη» από τη γιορτή της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας στις 21. Την Παναγία αυτή τη λένε και «Αρχισπειρίστρα» ή «Αποσοδειά».

Του Γ. Γκαντέλου

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια