Γιώργος Γεραπετρίτης: Με νομοθετική ρύθμιση οι αποζημιώσεις πυρόπληκτων δενδρωδών καλλιεργειών τον Δεκέμβριο

Νομοθετική ρύθμιση για αποζημιώσεις πυρόπληκτων δενδρωδών καλλιεργειών τον Δεκέμβριο «Η καταγραφή των καμένων δέντρων έχει ολοκληρωθεί ανά ο...


Νομοθετική ρύθμιση για αποζημιώσεις πυρόπληκτων δενδρωδών καλλιεργειών τον Δεκέμβριο
«Η καταγραφή των καμένων δέντρων έχει ολοκληρωθεί ανά οικόπεδο μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος» και με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η προώθηση διάταξης εντός του Δεκεμβρίου με σκοπό την πιο γρήγορη αποζημίωση των πυρόπληκτων».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, στις 9 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια συνάντησής του με το βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Νεοκλή Κρητικό, όπου συζητήθηκε και το μείζον θέμα των αποζημιώσεων του πυρόπληκτου φυτικού κεφαλαίου από το Ταμείο Αρωγής.


Όπως αναφέρεται σε σχετικές αναρτήσεις του βουλευτή στο face book, από την πλευρά του ετέθη το πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι, καθώς χωρίς την πλήρη καταγραφή των καμένων δέντρων είναι αδύνατη οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους τους στα χωράφια, είτε να μαζέψουν τα πεσμένα κλαδιά είτε να τα απομακρύνουν.


Ο κ. Γεραπετρίτης μετά από επικοινωνία με τον Υφυπουργό, υπεύθυνο για την Εθνική Αρωγή από τις φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της καταγραφής μέσω του «Κοπέρνικος», όπως προαναφέρθηκε, και πλέον αναμένεται αντίστοιχη ενημέρωση και από τον ΕΛΓΑ!


Τηλεδιάσκεψη με πυρόπληκτους

Ακολούθως, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του βουλευτή πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης και του υφυπουργού, υπεύθυνου για την Εθνική Αρωγή από τις φυσικές καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου, όπως επίσης και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης:

-Χρήστος Τριαντόπουλος: υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

-Ανδρέας Λυκουρέντζος: Πρόεδρος ΕΛΓΑ

-Θανάσης Δαβάκης: Βουλευτής

-Σοφία Μάντζαρη: Διευθύντρια Γραφείου υφυπουργού

-Καλλιόπη Τετόρου: Διευθύντρια της Πλατφόρμας Εθνικής Αρωγής

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων Λακωνίας, συμμετείχαν:

-Δημήτρης Δημητριάδης

-Βεατρίκη Μπαγετάκου

-Τρύφωνας Τσίγκας

-Θοδωρής Αραπάκος

-Γιάννης Κουτράκος

Από την Επιτροπή Πυροπλήκτων Μανιατών εν Αθήναις συμμετείχαν:

-Νίκος Σταθάκος

-Ηλίας Μπακομιχάλης

-Ισίδωρος Γεωργακάκος

Από την τηλεδιάσκεψη και τις τοποθετήσεις του υφυπουργού και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, προέκυψαν ή επιβεβαιώθηκαν τα εξής:

-Έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των καμένων δέντρων μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος».

-Ο φάκελος με τα δεδομένα έχει διαβιβαστεί από τον ΕΛΓΑ στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο.

-Μέσα στο Δεκέμβριο θα εισαχθεί διάταξη για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις κατ’ αποκοπή και ανά δέντρο στους πληγέντες.

-Η καταγραφή των δέντρων από τον ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει την άνοιξη, σύμφωνα με την εισήγηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ.

-Θα υπάρξει συμψηφισμός και σύγκριση των συντηρητικών στοιχείων του «Κοπέρνικος» με την καταγραφή του ΕΛΓΑ.

-Η αποζημίωση των πληγέντων θα γίνει ανά ΑΦΜ, κάτι που σημαίνει ότι, αφού λάβει κάποιος την αποζημίωση μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει την καλλιέργειά του.

-Η αλλαγή της καλλιέργειας, όμως, θα οδηγήσει σε απώλεια της αποζημίωσης των ΠΣΕΑ, η οποία θα γίνει πολύ αργότερα. Για αυτό το θέμα θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση, για να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

-Σε πρώτη φάση θα αποζημιωθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος. Για τους μη κατ’ επάγγελμα θα υπάρξει μέριμνα στη συνέχεια.

-Θα υπάρξουν δύο ακόμη αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος των πληγέντων. Μία στις αρχές του 2023 και ακόμη μία στις αρχές του 2025.

-Ζητήθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή η καταγραφή των πληγέντων, που δεν προτίθενται να ξαναφυτέψουν δέντρα, για να υπάρξει πραγματική αποτύπωση της μείωσης του τζίρου σε βάθος χρόνου.

Ο υφυπουργός ζήτησε να είναι σε επικοινωνία με τους πυρόπληκτους και όποτε κριθεί αναγκαίο εντός του Νοεμβρίου να υπάρξει εκ νέου τηλεδιάσκεψη.

Ο Νεοκλής Κρητικός ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες λέγοντας ότι: «Είναι σημαντικό οι βουλευτές να ακούμε τα προβλήματα, να τα μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση και να την φέρνουμε σε επαφή με τους πρωταγωνιστές της επικαιρότητας, οι οποίοι περνούν δύσκολες στιγμές μετά την καταστροφή που βίωσαν».


πηγή:agro24.gr

Σχόλια