Ανησυχητικές εξελίξεις για την πορεία του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανησυχητικές εξελίξεις για την πορεία του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας ΕΡΩΤΗΣΗ - Προς τον...


Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανησυχητικές εξελίξεις για την πορεία του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας

ΕΡΩΤΗΣΗ - Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Ανησυχητικές εξελίξεις για την πορεία του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας»

Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί προτεραιότητα για τον νομό. Είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, δυσλειτουργικό και σπαταλά πολύτιμους υδάτινους πόρους. Ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο θα συμβάλει στην ορθή διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και παράλληλα στη μείωση του κόστους άρδευσης.

Η υπογειοποίηση, λοιπόν, των πεπαλαιωμένων και προβληματικών αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Επιταλίου, Πελοπίου είναι κομβικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, αλλά και για την προστασία φυσικών πόρων.

Σχετικά με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, η χρηματοδότησή του είχε διασφαλιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στη Δράση 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων», του Υπομέτρου 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», του Μέτρου 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020, την πράξη «ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΡΟΗΣ (ΚΑΝΑΛΕΤΩΝ) ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ» (δημοσίευση πράξης στις 2-7-2019).

Στην υπ’ αριθ. 1827/17-11-2020 ερώτησή μας για το συγκεκριμένο έργο, αναφέρετε, μεταξύ άλλων, στην 968/241453/ 14.12.2020 σχετική απάντησή σας ότι «Οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης προχωρούν και συγκεκριμένα αναμένονται οι απαντήσεις από τα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία για τις μετεγγραφές των ακινήτων. Απαιτείται η έγκριση του σχετικού πρακτικού της επίταξης για να είναι δυνατό να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου».

Δυστυχώς, και σε αυτό το δρομολογημένο έργο υπάρχει στασιμότητα, καθώς δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε διαδικασία δημοπράτησης. Με την αριθ. 1793/3-6-2021 (ΑΔΑ: Ω3ΠΚ4653ΠΓ-ΠΑ8) Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020 τροποποιήθηκε η Απόφαση ένταξης του έργου, σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Μεταξύ άλλων, στην Απόφαση αυτή αναφέρεται πως η ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης καταλήγει στις 15 Μαρτίου 2022.

  • Επειδή η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί έργο πνοής για τον αγροτικό κόσμο του νομού και διακρίνεται για την ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία του.
  • Επειδή το πεπαλαιωμένο αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις των παραγωγών.
  • Επειδή η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης δεν έχει περάσει ακόμα σε φάση δημοπράτησης.
  • Επειδή η ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης έχει καταληκτική ημερομηνία την 15η Μαρτίου 2022.
  • Επειδή έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την 1827/17-11-2020 σχετική ερώτησή μας για το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης και δεν υπάρχουν εξελίξεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου;
2. Γιατί δεν προχωρά σε δημοπράτηση η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης; Υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης της απόφασης ένταξης του έργου, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Φάμελλος Σωκράτης

Σχόλια