Μεσσηνία:Προσδοκίες για ένταξη του Μηναγιώτικου Φράγματος στο Ταμείο Ανάκαμψης

Προσδοκίες για ένταξη του Μηναγιώτικου Φράγματος στο Ταμείο Ανάκαμψης – Προβληματισμός για το ΣΔΙΤ Μεγάλες προσδοκίες γέννησε στη Μεσσηνία η...


Προσδοκίες για ένταξη του Μηναγιώτικου Φράγματος στο Ταμείο Ανάκαμψης – Προβληματισμός για το ΣΔΙΤ

Μεγάλες προσδοκίες γέννησε στη Μεσσηνία η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένταξη του έργου «Φράγμα Μηναγιώτικου & αρδευτικό δίκτυο, Δ. Πύλου Μεθώνης Ν. Μεσσηνίας» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, καθώς αναμένεται να αρδεύσει κυρίως περιοχές του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και του Δήμου Μεσσήνης. Ειδικά για την περιοχή της Πυλίας, το έργο αυτό χαρακτηρίζεται «σωτήριο», μια και, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, θα είναι η πρώτη περιοχή της ΠΕ Μεσσηνίας που θα υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λόγω των περιορισμένων υδατικών αποθεμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλου, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, γεωλόγου – περιβαλλοντολόγου και αντιπροέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας: «Το έργο, στο οποίο συμμετέχω κι εγώ στο κομμάτι των περιβαλλοντικών του, θα καλύπτει ανάγκες άρδευσης, πιθανώς και ύδρευσης, γιατί και οι δύο περιοχές, του Φιλιατρινού και του Μηναγιώτικου, είναι τουριστικές, οπότε σε περίπτωση μεγάλης ζήτησης νερού μπορεί να καλυφθούν και υδρευτικές ανάγκες ή και σε περιπτώσεις πυρόσβεσης».

Όπως εξηγεί, «άρδευση και ύδρευση μπορεί να επιτευχθεί με το ίδιο πρωτεύον δίκτυο, ωστόσο το νερό για την ύδρευση πρέπει πρώτα να υποστεί επεξεργασία. Το δε αρδευτικό έργο αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, η οποία σε κάποιες περιοχές αποτελεί και μονοκαλλιέργεια. Αυτές οι περιοχές θα αποκτήσουν μεγάλο πλεονέκτημα λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγής και καλύτερης ποιότητας τελικού προϊόντος».

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, Παύλος Χριστόπουλος, παραγωγός στην περιοχή των Αμπελοκήπων, αναφερόμενος στη σημασία της άμεσης υλοποίησης του έργου, υπογραμμίζει ότι «η έλλειψη νερού μάς έχει οδηγήσει σε μία μονοκαλλιέργεια αφού εκτός από την καλλιέργεια ελιάς και μίας μικρής μερίδας παραγωγών σταφίδας δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Τέλος, ο ελαιοτριβέας Θοδωρής Κοντογόνης τονίζει ότι «στην περιοχή ένα 2% των παραγωγών ποτίζει τις ελιές του, οι υπόλοιποι έχουν ξερικές ελιές. Αντιλαμβάνεστε τι θα αλλάξει σε επίπεδο παραγωγικότητας».
Χαρακτηριστικά

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου είναι τα ακόλουθα:

✱ Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000 ευρώ
✱Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα: 11.000.000 m3
✱ Αρδευόμενα στρέμματα 35.000
✱ Ωφελούμενοι αγρότες 3.500

Το γεγονός ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ προβληματίζει αρκετούς, καθώς όπως εξηγεί  ο κ. Χριστόπουλος «ο ιδιώτης θέλει να έχει κέρδος και εδώ είναι ένα κρίσιμο στοιχείο, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε αυτό το κέρδος να προκύψει από το νερό της άρδευσης. Επίσης, αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι πλεονέκτημα για τον χρόνο υλοποίησης του έργου ή πρόβλημα.

Τέλος, το έργο, μετά τον σχηματισμό της τεχνητής λίμνης, και σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πόρων της κοιλάδας του Μηναγιώτικου ρέματος (ανάδειξη μονοπατιών και υδρόμυλων, ανάδειξη μεσαιωνικών οχυρών, δημιουργία διαδρομών πεζοπορίας και ορεινής ποδηλασίας, κωπηλασία κ.λπ.)».

πηγή: «ΥΧ»

Σχόλια