Ootopia: Δηµιουργία ελαιολάδου µε υψηλό ποιοτικό αποτύπωµα στην Αργολίδα με βάση 250 στρεμμάτων

του Γιώργου Λαμπίρη Μία επένδυση η οποία αποσκοπεί στη δηµιουργία ενός ελαιολάδου µε υψηλό ποιοτικό αποτύπωµα στα πρότυπα των estate ελαιολά...


του Γιώργου Λαμπίρη

Μία επένδυση η οποία αποσκοπεί στη δηµιουργία ενός ελαιολάδου µε υψηλό ποιοτικό αποτύπωµα στα πρότυπα των estate ελαιολάδου του εξωτερικού, αποτελεί το εγχείρηµα του Μάριου Φωτιάδη στην Αργολίδα, Έλληνα επιχειρηµατία µε πολυετή δραστηριότητα εκτός συνόρων ως µέλος επιχειρήσεων στους τοµείς της υγείας και των βιοεπιστηµών. 

Ο ίδιος επιδίωξε να δηµιουργήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην εν λόγω περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και να συνεργαστεί µε παραγωγούς, µισθώνοντας τα κτήµατά τους, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας της πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος που παράγεται.

Στο πλαίσιο της συγκεκριµένης επένδυσης η εταιρεία ήδη έχει παρουσιάσει το πρώτο της ελαιόλαδο µε την ονοµασία Ootopia (εκ του «ουτοπία»), ενώ δηµιουργούνται προϋποθέσεις παραγωγής και συλλογής ελληνικών και ξενικών ποικιλιών όπως η Κορωνέικη και το Μανάκι,, η Arbosana, η Arbequina και η Picual. Όπως αναφέρει ο Μάριος Φωτιάδης, «έχουµε ξεκινήσει την κατασκευή του δικού µας ελαιοτριβείου και εκτίµησή µας είναι ότι θα ελαιοποιήσουµε σε αυτό την επόµενη χρονιά καθώς θα είναι έτοιµο τον Αύγουστο του 2022. 
Φέτος θα κυκλοφορήσουµε στην αγορά τρεις ετικέτες λαδιού και υπολογίζουµε ότι η παραγωγή µας θα είναι ποιοτικά πολύ ικανοποιητική, µε τις ποσότητες που θα προκύψουν να ανέρχονται σε περίπου πέντε τόνους. Πέρυσι κυκλοφορήσαµε δοκιµαστικά ένα µονοποικιλιακό ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας, το οποίο βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισµούς σε Ιταλία και Τόκιο. Στο πλάνο µας είναι να κυκλοφορήσουµε και επιπλέον ένα µείγµα Κορωνέικη – Μανάκι, καθώς και ένα Μανάκι µονοποικιλιακό».


Διαχείριση


Όπως επισηµαίνει ο κ. Φωτιάδης, οι υπόλοιπες ποικιλίες -ξενικές και ελληνικές- που έχουν φυτευτεί, βρίσκονται ακόµη σε πρώιµο στάδιο ανάπτυξης, ωστόσο οι όγκοι δεν είναι τέτοιοι που προς το παρόν να προσφέρουν δυνατότητες εµπορικής διαχείρισης. «Αίσθησή µου είναι ότι από του χρόνου θα µπορούµε να διαθέσουµε και ελαιόλαδα άλλων ποικιλιών».

Εκτός από ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 250 στρεµµάτων, τις οποίες φυτεύει µε ελαιόδεντρα, η επιχείρηση έχει αναλάβει και τη διαχείριση δύο ελαιώνων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, συλλέγοντας τον καρπό, ελαιοποιεί και αποδίδει στον ιδιοκτήτη µε βάση τις ποσότητες που θα είχε ο ίδιος. 

«Η δική µας απόδοση λόγω της επεξεργασίας που ακολουθούµε είναι µικρότερη από τον µέσο όρο απόδοσης. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι στην περίπτωση της Κορωνέικης ποικιλίας µε τυπική διαδικασία ελαιοποίησης η απόδοση είναι στο 15%-16% του όγκου της ελιάς σε ελαιόλαδο, καθώς απαιτούνται περίπου 5-6 κιλά ελιάς για κάθε κιλό ελαιόλαδο. Στα χέρια µας αυτό αλλάζει, καθώς η απόδοση µειώνεται περίπου στο 11%-12% δεδοµένου ότι για να βγάλουµε την ποιότητα που θέλουµε διαφοροποιούµαστε στο χρόνο µάλαξης και στο πόσο ώριµος είναι ο καρπός την ώρα που τον συλλέγουµε, γεγονός που περιορίζει τις αποδόσεις µας. 
Ωστόσο όταν προχωράµε σε συµφωνίες µε τρίτους, τους ανταµείβουµε µε βάση την απόδοση που θα είχαν εκείνοι και όχι µε βάση αυτήν που έχουµε εµείς. Η διαδικασία αυτή µε τα δύο κτήµατα που διαχειριζόµαστε υλοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος και πήγε καλά. Μέσω αυτής οι ιδιοκτήτες του ελαιώνα έχουν µεγαλύτερη οικονοµική απόδοση γιατί εµείς αναλαµβάνουµε όλη τη διαχείριση του ελαιώνα, ενώ τους πληρώνουµε µε βάση τα κιλά που θα είχαν παράξει εκείνοι, απολαµβάνοντας µόνο τα έσοδα χωρίς τα έξοδα τα οποία επιβαρύνουν εµάς. Σε ό,τι αφορά την ποσότητα ελαιολάδου που θα ήθελαν να κρατήσουν, εµείς επιστρέφουµε σε αυτούς ένα ελαιόλαδο πολύ υψηλότερο ποιοτικά από εκείνο που θα παρήγαγαν µόνοι τους. Σε ό,τι µας αφορά έχουµε την πλήρη διαχείριση της παραγωγής από τον ελαιώνα µέχρι το τελικό προϊόν, γεγονός που µας επιτρέπει να φτάσουµε σε υψηλότερα επίπεδα τιµής σε µικρότερο χρόνο, καθότι οι ιδιόκτητοι ελαιώνες βρίσκονται ακόµα σε φάση ανάπτυξης των δέντρων».


Ελαιοτουρισμός

Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναµένεται να υπερβεί τα 20 εκατοµµύρια ευρώ και υλοποιείται σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά στην αγορά γης και στη σύσταση της παραγωγικής µονάδας έκθλιψης της ελιάς και εµφιάλωσης ελαιολάδου. 

Η δεύτερη φάση αφορά στη δηµιουργία αγροτουριστικής µονάδας, µε την ανέγερση χώρου διαµονής και φιλοξενίας για τους επισκέπτες του Κτήµατος Ootopia, η οποία θα ξεκινήσει µετά το καλοκαίρι του 2024, δηλαδή περίπου δύο χρόνια µετά την αποπεράτωση της πρώτης φάσης.

Στις εγκαταστάσεις του κτήµατος θα δηµιουργηθούν και χώροι γευσιγνωσίας, όπου θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράµµατα τόσο για ιδιώτες, όσο και για επαγγελµατίες µε την παροχή πιστοποίησης για olive oil sommeliers και στόχο τη µετάδοση της γνώσης που σχετίζεται µε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τη χρήση του ελαιολάδου. 

Το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής – περίπου το 70% – θα διατίθεται στον εξαγωγικό τοµέα, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται και η ελληνική αγορά, όπου επίσης η εταιρεία θα διαθέσει το ελαιόλαδό της σε εστιατόρια και delicatessen.



ΠΗΓΗ:agronews.gr

Σχόλια