Παράταση 2 μηνών στις παραδόσεις βάμβακος στον Νομό Καρδίτσας ζήτησε ο Γ. Κωτσός από το ΥΠΑΑΤ λόγω κακοκαιρίας

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό επικοινώνησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργο...


Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό επικοινώνησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός θέτοντάς του το ζήτημα της παράτασης της περιόδου παράδοσης βάμβακος της οποίας η ημερομηνία λήξης είναι η 31η/1/2022.


Συγκεκριμένα ο κ. Κωτσός ενημέρωσε τον Υπουργό ότι οι πολλές και έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν αρκετούς παραγωγούς σε αδιέξοδο, καθιστώντας μέχρι και σήμερα αδύνατη τη συγκομιδή βάμβακος. 

Παράλληλα ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής επισήμανε την πολύ μεγάλη πιθανότητα που υπάρχει να μην ολοκληρωθεί η συλλογή βάμβακος μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, έχοντας ως συνέπεια, οι βαμβακοπαραγωγοί να υποστούν σημαντική οικονομική ζημία και πολλοί από αυτούς να χάσουν και την συνδεμένη ενίσχυση λόγω μη παραδόσεως των απαραιτήτων κατά στρέμμα ποσοτήτων.

Ο Υπουργός αναγνώρισε τη σοβαρότητα του ζητήματος και παρότρυνε τον κ. Κωτσό να καταθέσει αντίστοιχη γραπτή πρόταση έτσι ώστε να δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, θεωρώντας λογικό το αίτημα.

Επιπλέον, ο κ. Κωτσός επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και ζήτησε για τις φετινές αποζημιώσεις στις καλλιέργειες βάμβακος να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η τιμή ξεπέρασε τα 0,75 € / κιλό ενώ στα ασφαλιστήρια συμβόλαια προβλέπεται η τιμή 0,42 € / κιλό.

Ο κ. Λυκουρέντζος κατανόησε το ζήτημα που έθεσε ο κ. Κωτσός και τον ενημέρωσε πως η τιμή των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες βάμβακος θα προκύψει από το μέσο όρο της τιμής βάμβακος των τελευταίων 5 ετών σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια