ΕΛΓΑ- Εκτίμησε ζημιά 40% στα σιτηρά με μόλις ...10%

Οι φωτογραφίες βέβαια των παραγωγών με την εικόνα που παρουσίαζαν τα σοκαρισμένα σιτηρά δείχνουν άλλη κατάσταση. Δεν φτάνει το γεγονός ότι γ...


Οι φωτογραφίες βέβαια των παραγωγών με την εικόνα που παρουσίαζαν τα σοκαρισμένα σιτηρά δείχνουν άλλη κατάσταση. Δεν φτάνει το γεγονός ότι για ζημιά που υπέστησαν τα σιτηρά τους από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, τα πορίσματα ήρθαν μόλις προ ημερών, αυτά αποδείχθηκαν εκτός πραγματικότητας και προκαλούν, αφού υπολογίζουν το ποσοστό της ζημιάς σε όλα σχεδόν τα χωράφια της περιοχής στο 10%!Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι παραγωγοί σιτηρών, όταν διαπίστωσαν ότι η εποχική εκτιμήτρια -από την Αθήνα- που είχε προσλάβει ο ΕΛΓΑ, πέρυσι την άνοιξη για την εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα σιτηρά από τον παγετό, προχώρησε σε μία τυποποιημένη εκτίμηση, σε όλα σχεδόν τα χωράφια της περιοχής, προσδιορίζοντας τη ζημιά στο 10%, όταν στα χωράφια γειτονικών χωριών, αντίστοιχες εκτιμήσεις έμπειρων γεωπόνων του Οργανισμού ανέβαζαν την απώλεια παραγωγής σε 35-40%.

Έξω φρενών ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, επισκέφτηκε το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες και παράπονα των παραγωγών στον διευθυντή Μιχάλη Λιόντο και στον επόπτη κ. Σαμαρά, οι οποίοι του υπέδειξαν την επιλογή της ...ένστασης.

Ο κ. Σουλιώτης, ο οποίος θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζο για να του μεταφέρει την αγανάκτηση των παραγωγών της Χάλκης, μιλώντας στην «Ε» δήλωσε σχετικά: 

«Αυτά συμβαίνουν όταν ο ΕΛΓΑ δεν διαθέτει μόνιμο έμπειρο υπαλληλικό προσωπικό και προσλαμβάνει εποχικούς, οι οποίοι ορισμένες φορές δεν έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή, δεν γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα και προχωρούν σε μία πρόχειρη και τυποποιημένη δουλειά, η οποία για μας όμως είναι καταστροφική. Δεν γίνεται όλοι να έχουμε το ίδιο ποσοστό ζημιάς και μόλις 10%, όταν όλοι θυμούνται το σοκ που υπέστησαν τα σιτηρά από τον περσινό παγετό και αυτό φάνηκε από τη συγκομιδή και τα τιμολόγια που προσκομίζουμε. Οι εκτιμήσεις της υπαλλήλου είναι άδικες, άκυρες και εξοργιστικές και θα πρέπει να βρεθεί λύση. Εμείς θα προχωρήσουμε σε ενστάσεις, που σημαίνει ότι η διαδικασία της αποζημίωσης θα καθυστερήσει κι άλλο και ουσιαστικά πληρώνουμε αμαρτίες άλλων» κατέληξε ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ.

Γ. Ρούστας

 


ΠΗΓΉ:eleftheria.gr

Σχόλια