Οι Ισπανοί δεν επιθυμούν να αφήσουν τον έλεγχο της αγοράς και των τιμών σε άλλες χώρες

Οι “δεύτερες σκέψεις” των Ισπανών για τη φετινή παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου. H αγορά ελαιολάδου στην Ισπανία συνεχίζει να παρουσιάζει τη...


Οι “δεύτερες σκέψεις” των Ισπανών για τη φετινή παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου. H αγορά ελαιολάδου στην Ισπανία συνεχίζει να παρουσιάζει την ίδια τάση όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, δηλαδή χαρακτηρίζεται από μειωμένη προσφορά, ενώ συγχρόνως οι τιμές κινούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Ένα στοιχείο που χαρακτήρισε την περίοδο αυτή ήταν το γεγονός ότι η ζήτηση από πλευράς των μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας τυποποίησης ήταν επιλεκτική, για πολύ συγκεκριμένες ποσότητες, με κάποια ανοδικά κατά καιρούς “ξεσπάσματα”.

Οι τιμές βρίσκουν “ανάχωμα” στην περιορισμένη προσφορά από πολλούς συνεταιριστές και παραγωγούς, που ήδη σκέφτονται περισσότερο τη συγκομιδή της επόμενης χρονιάς παρά την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Όπως είχε τονιστεί από πλευράς Olimerca στην πρόσφατη τριμερή συζήτηση για το μέλλον της αγοράς του ελαιολάδου, η έλλειψη βροχοπτώσεων οδηγεί τόσο τους παραγωγούς όσο και τους συνεταιρισμούς σε “δεύτερες σκέψεις”, με ορίζοντα την επόμενη συγκομιδή.

Οι πολυαναμενόμενες βροχοπτώσεις σε Ανδαλουσία και Εξτρεμαδούρα, έδωσαν μια προσωρινή “ανάσα” αισιοδοξίας την ύπαιθρο. Στις κύριες ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ισπανίας έχουν πέσει από 30 έως και 100 λίτρα βροχής, αλλά οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες δείχνουν ότι οι βροχές δεν θα είναι αρκετές να γεμίσουν τους ταμιευτήρες.

Συνεπώς, με δεδομένες τις υψηλές τρέχουσες τιμές αλλά και τις αβέβαιες κλιματολογικές συνθήκες, πρέπει να γίνει η κατάλληλη διαχείριση όσον αφορά τα αποθέματα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πουληθεί ένα ελαιόλαδο “κάτω του κόστους” στο τέλος της εμπορικής περιόδου.

Ένας άλλος παράγων που λαμβάνεται υπόψη είναι η αυξημένη φετινή παραγωγή σε Τυνησία και Πορτογαλία, καθώς οι Ισπανοί δεν επιθυμούν να αφήσουν τον έλεγχο της αγοράς και των τιμών σε άλλες χώρες.

Αυτά σκέφτονται οι φίλοι μας οι Ισπανοί, οι οποίοι έχοντας ελαϊκή στρατηγική, έχοντας θεσμούς, έχοντας στατιστικά, θέλουν να εφαρμόζουν και την ελαϊκή τακτική τους.


ΠΗΓΉ:olivenews.gr

Σχόλια