Ελιόδεντρα: Αυξημένος παραμένει ο κίνδυνος εισαγωγής του βακτηρίου Xylella fastidiosa στην χώρα

Η βάση δεδομένων των φυτών-ξενιστών περιλαμβάνει 655 είδη που ανήκουν σε 88 διαφορετικές βοτανικές oικογένειες. Ο κίνδυνος εισαγωγής του βακ...


Η βάση δεδομένων των φυτών-ξενιστών περιλαμβάνει 655 είδη που ανήκουν σε 88 διαφορετικές βοτανικές oικογένειες.

Ο κίνδυνος εισαγωγής του βακτηρίου Xylella fastidiosa στη χώρα μας, από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες έχει ήδη εντοπισθεί ο επιβλαβής αυτός οργανισμός, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.

Το παθογόνο έχει ευρύ φάσμα ξενιστών στους οποίους περιλαμβάνονται καλλιεργούμενα φυτά, αυτοφυή φυτά και δασικά δέντρα. Η παρουσία του έχει διαπιστωθεί σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, αλλά και στην Κορσική, Γαλλία, Ισπανία, Βαλεαρίδες Νήσους, Πορτογαλία και Ισραήλ.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι νεκρώσεις φύλλων, ξηράνσεις κλαδίσκων και κλάδων, καχεξία, χλώρωση, μάρανση, μείωση της παραγωγής και σταδιακά ξήρανση ολοκλήρου του δένδρου.

Οι κυριότεροι τρόποι για να εισαχθεί το παθογόνο σε μια περιοχή είναι με τα φυτά προς φύτευση και με τα έντομα φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των εντόμων φορέων (τζιτζικάκια) που ενδέχεται να μεταφερθούν πάνω σε φυτά.

Η είσοδος του επιβλαβούς οργανισμού στην χώρα μας μπορεί να αποφευχθεί μόνο με πρόληψη. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους επαγγελματίες καλλιεργητές κατά την εγκατάσταση μιας νέας καλλιέργειας με απαίτησή τους από τους εμπόρους και τις φυτωριακές επιχειρήσεις για πιστοποιημένα δενδρύλλια.

Η φυτοϋγεία των πιστοποιημένων δενδρυλλίων αποδεικνύεται με την ύπαρξη φυτοϋγειονομικού διαβατήριου.

Σύμφωνα με τελευταία επικαιροποίηση (EFSA, 2021), η βάση δεδομένων των φυτών-ξενιστών περιλαμβάνει 655 είδη που ανήκουν σε 88 διαφορετικές βοτανικές oικογένειες. Είναι αναγκαία η γνώση των φυτών-ξενιστών στην πρόληψη της ασθένειας ως φορείς της ασθένειας.

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Λακωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκοπήσεων 2022 για τον επιβλαβή οργανισμό έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους σε ελαιώνες και οπωρώνες εσπεριδοειδών με δειγματοληψίες και πρόκειται να ακολουθήσουν σαρώσεις καθώς και δειγματοληψίες σε αμπελώνες και περιοχές αστικού πράσινου/φυσικής βλάστησης.

Σχόλια