Η διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης του λεμονιού θα κριθεί στις επόμενες 10 ημέρες

Κρίσιμο θεωρούν το επόμενο δεκαήμερο οι παραγωγοί λεμονιού στην Κορινθία για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης, προσδοκώντας ότι θα υπ...


Κρίσιμο θεωρούν το επόμενο δεκαήμερο οι παραγωγοί λεμονιού στην Κορινθία για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης, προσδοκώντας ότι θα υπάρξει άνοδος. Από την περιοχή του Ξυλοκάστρου, ο παραγωγός και πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού, Δημήτρης Μπούρμπουλας, χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για τη διαμόρφωση μιας τιμής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η τιμή των 30 λεπτών που υπάρχει δεν καλύπτει κανέναν.

Με τέτοιες τιμές πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Ήδη, αρκετοί, και κυρίως αυτοί που είναι μεγάλης ηλικίας, προχωρούν στο ξήλωμα της λεμονιάς και βάζουν ελαιόδεντρα που έχουν λιγότερες απαιτήσεις ως καλλιέργεια».


Από την πλευρά του, ο έμπορος και παραγωγός Δημήτρης Δουβής, αναφερόμενος στην τιμή που έχει διαμορφωθεί, σημειώνει ότι «οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας είναι δεδομένες. Η προσδοκία για αύξηση της τιμής εξαρτάται από την αγοραστική κίνηση, αλλά και από τη δυνατότητα εξαγωγής. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, γιατί η Τουρκία δίνει πάμφθηνα τα λεμόνια. Όταν δίνει το λεμόνι 15-20 λεπτά φθηνότερο από το ελληνικό, έτοιμο συσκευασμένο, τότε αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει». Το τοπίο που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια είναι ομιχλώδες και ο κ. Δουβής επισημαίνει και άλλα σημαντικά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο.

«Οι τάσεις φυγής από την καλλιέργεια δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής χρονιάς. Εμείς έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την υφαλμύρωση. Δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε. Το καλοκαίρι παίρνουν φωτιά οι λεμονιές. Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να επισημάνω είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση, ώστε να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις», εξηγεί.


πηγή:ypaithros.gr

Σχόλια