Κυρ. Βελόπουλος: Να διορθωθεί το λάθος με την ονομασία του τσίπουρου

Το αίτημα των Τυρναβιτών αμπελουργών για την ονομασία του παραδοσιακού τσίπουρου, θέτει με ερώτησή του προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και ...


Το αίτημα των Τυρναβιτών αμπελουργών για την ονομασία του παραδοσιακού τσίπουρου, θέτει με ερώτησή του προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτής Λάρισας Κυρ. Βελόπουλος, αναφέροντας τα εξής:

«Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική πρόθεση να μετονομάσει το παραδοσιακό τσίπουρο σε απόσταγμα φρούτων. Όπως μας μετέφεραν αμπελουργοί του Τυρνάβου, η Κυβέρνηση έχει φέρει σε ανοιχτή διαβούλευση συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο κλέβει το όνομα της πατροπαράδοτης και συνήθους ονομασίας «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους αμπελουργούς, αντικαθιστώντας το με την ονομασία προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων). 

Θεωρούν ότι η μετονομασία του προϊόντος τους αφενός θα αποτελέσει ταφόπλακα για την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή τους και αφετέρου απειλείται η επαγγελματική τους επιβίωση, καθώς η αλλαγή ονόματος θα εξυπηρετήσει τις μεγάλες βιομηχανίες - ποτοποιίες που θέλουν όλο το μερίδιο της αγοράς, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακούς αμπελουργούς και διήμερους πανελλαδικά, όπως στον Τύρναβο, στη Λάρισα, στον Βόλο, στη Λαμία, στο Λασίθι της Κρήτης κ.α., στον οικονομικό αφανισμό βγάζοντάς τους ουσιαστικά εκτός παραγωγής. 

Τονίζουν οι αμπελουργοί ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση, το πρόβλημα με την ονομασία του τσίπουρου μπορεί να λυθεί. Ο Κανονισμός ΕΕ2019/787 προβλέπει ρητά και ξεκάθαρα τη δυνατότητα τροποποίησης μίας Γ.Ε. τόσο από τα πρόσωπα που την υπέβαλαν εξαρχής (στην προκείμενη περίπτωση την Ελληνική Δημοκρατία μέσω του Γ.Χ.Κ.) όσο και από τρίτους ενδιαφερόμενους που αδίκως αποκλείονται από αυτή. 

Συγκεκριμένα, το άρθρο 31 του Κανονισμού καθιστά απολύτως σαφές ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να τροποποιήσει τους φακέλους που υποβλήθηκαν το 2017 κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να προβλέπουν τη χρήση της ονομασίας και από τους πραγματικούς δικαιούχους της, δηλαδή τους «καζανάρηδες» και τους αμπελουργούς της χώρας μας». 

Ζητούν να μεσολαβήσουμε, ώστε να αρθούν τα σφάλματα των τεχνικών φακέλων που υποβλήθηκαν το 2017, καθώς αυτό μπορεί να γίνει με μια «συνήθη τροποποίηση» που δεν χρειάζεται καν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να ενεργήσετε καταλλήλως, ώστε να αρθούν τα σφάλματα των τεχνικών φακέλων που υποβλήθηκαν το 2017 προς την Ε.Ε., ως προς την παραδοσιακή ονομασία «τσίπουρο» και «τσικουδιά», έτσι ώστε να προβλέπουν τη χρήση της ονομασίας και από τους πραγματικούς δικαιούχους της, δηλαδή τους αμπελουργούς της χώρας μας;».


ΠΗΓΗ:eleftheria.gr

Σχόλια