«Κολαστήριο» αγελάδων στην Κω: Σκελετωμένες & νεκρές αγελάδες...

Σε κολαστήριο για τα δύστυχα ζώα είχε μετατραπεί μονάδα εκτροφής αγελάδων στην Κω, με τους ιδιοκτήτες της να κάθονται στο «σκαμνί» μετά από ...
Σε κολαστήριο για τα δύστυχα ζώα είχε μετατραπεί μονάδα εκτροφής αγελάδων στην Κω, με τους ιδιοκτήτες της να κάθονται στο «σκαμνί» μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

της Άννας Κανδύλη

Η δίκη ξεκίνησε στο Αυτόφωρο την περασμένη Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, διεκόπη και θα συνεχιστεί την επόμενη Παρασκευή.

Παρόλο που φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν συνθήκες μαρτυρίου για τις πενήντα συνολικά αγελάδες εις βάρος των κτηνοτρόφων ασκήθηκε ποινική δίωξη για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα σχετικά με την προστασία των ζώων.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν κάτοικος της Κω κατήγγειλε στην αστυνομία 2 κτηνοτρόφους για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων τους. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, στην περιοχή Πλατύ Κυπαρίσσι, αντίκρυσαν σκελετωμένες αγελάδες, άλλες πεσμένες στις λάσπες να ξεψυχούν και πολλά ζώα ήδη νεκρά, θαμμένα πρόχειρα με κλαδιά και σκουπίδια.

Άλλα, που ήταν ζωντανά, κατέρρεαν από την ασιτία και από τις συνθήκες που τους επέβαλαν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, ενώ έχουν στην κατοχή τους πάνω από 50 αγελάδες, δε διαθέτουν ούτε εγκαταστάσεις ούτε κατάλυμα για τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να ζουν μονίμως εκτεθειμένα στη ζέστη, τη παγωνιά και τη βροχή.

Οι κατηγορούμενοι μάλιστα είχαν άδεια κτηνοτρόφου και εισέπρατταν κανονικά τις επιδοτήσεις για τα ζώα, παρόλο που και για τα δυο απαιτείται έλεγχος συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την ευζωία των ζώων.

Στη δίκη παρέστη εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για να υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, ενώ συνήγορος τους είναι ο αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του και τον πρωτογενή τομέα Παναγιώτης Αβριθής.

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της δίκης το αίτημα να παραστεί η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ως πολιτική αγωγή δεν έγινε δεκτό όπως και το αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι 24 βοοειδή ήταν σκελετωμένα και έξι βρέθηκαν νεκρά μέσα στον υποτιθέμενο χώρο διαβίωσης τους.

Πηγή real.gr

Σχόλια