Κεγκέρογλου: «Οι παραγωγοί αδυνατούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους & οι καταναλωτές αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά αγαθά»

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, Boυλευτής Ηρακλείου, στην επίκαιρη επερώτηση για τον αγροτικό τομέα: Η κυβέρνηση της ΝΔ απώλεσε την ευκαιρία, μετ...


Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, Boυλευτής Ηρακλείου, στην επίκαιρη επερώτηση για τον αγροτικό τομέα:

Η κυβέρνηση της ΝΔ απώλεσε την ευκαιρία, μετά τις αποτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να παρουσιάσει και να δρομολογήσει από τον Ιούλιο του 2019 μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον αγροδιατροφικό τομέα.


Ένα σχέδιο με όραμα και στόχους, που μπορεί να υλοποιηθεί με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών,του ανθρώπινου δυναμικού και της αγροδιατροφικής παράδοσης, των πόρων της νέας ΚΑΠ αλλά και του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των ευκαιριών που αναδείχθηκαν ακόμη και από την πανδημία.

Η αγροδιατροφική επάρκεια και ασφάλεια, μαζί με την υγεία του ανθρώπου και το σεβασμό στο περιβάλλον, είναι ανάγκη να αποτελεί πλέον βασική επιδίωξη και προτεραιότητα και αυτό δεν αφορά μόνο την παραγωγή και τους κανόνες της αλλά και τους καταναλωτές και την αγοραστική τους δύναμη.

Ταυτόχρονα ο αγροτοδιατροφικός τομέας μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στην αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο και με μια πραγματικότητα: Σήμερα ο παραγωγός να μην μπορεί να καλλιεργήσει και ο καταναλωτής να μην μπορεί να αγοράσει, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

εγκαλεί την Κυβέρνηση της ΝΔ γιατί είτε δεν κατανόησε την ανάγκη για Εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της πατρίδας μας, είτε δεν ήθελε να δεσμευτεί μέσω αυτού, σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που προσδιορίζουν οι παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες.

Πριν δύο χρόνια με Επερώτηση είχαμε διαπιστώσει το έλλειμα, απαιτήσαμε την οργάνωση διαβούλευσης με τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και την επιστημονική κοινότητα που θα στηριζόταν στο όραμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με κοινωνική δικαιοσύνη.

Όμως αυτό δεν έγινε.

Η νέα ΚΑΠ θα γίνει παλιά και οι παραγωγοί που μοχθούν στο χωράφι, το θερμοκήπιο και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, θα περιμένουν ακόμη την παραγωγική αξιοποίηση και διάθεση των πόρων της και την ενίσχυση της προοπτικής στην ύπαιθρο.

Και βέβαια δεν αφορά μόνο τον αγροτικό τομέα αλλά συνολικά την οικονομία, παρότι η Ελλάδα έχει στη διάθεση της για πρώτη φορά πόρους ύψους 94 δις ευρώ, έχει έλλειμα σχεδιασμού και πολιτικών αλλά και προτεραιοτήτων και στόχων, για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.

Καμιά διαβούλευση για το Ταμείο Ανάκαμψης, τυπική γραφειοκρατεία η συζήτηση για το ΕΣΠΑ.

Αντί στρατηγικού σχεδιασμού, αρκέστηκαν σε εκθέσεις.

Αντί ολοκληρωμένου σχεδίου επιλέχθηκαν λίστες έργων και δαπανών όχι τόσο για τους αναπτυξιακούς στόχους αλλά περισσότερο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων πολύ μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σας εγκαλούμε σήμερα:

–Για την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου στον πρωτογενή τομέα και την απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής,

–Για τις πελατειακές σχέσεις, τη φαύλη και αδιέξοδη διαχείριση των επιδοτήσεων, που αποτυπώθηκε σε τρεις παραιτήσεις προέδρων ΟΠΕΚΕΠΕ, εισαγγελική έρευνα και καθαίρεση Υπουργού.

–Για τις παλινωδίες και την ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων,

–Για την εγκατάλειψη των προγραμμάτων ποιοτικής παραγωγής

–Για την αδιαφορία σας να προστατεύσετε τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές και την άμεση πρόσβαση των καταναλωτών στα τοπικά προϊόντα

–Για την αδιαφορία σας στις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών να αφαιρέσει από τα παραδοσιακά προϊόντα τη συνήθη ονομασία τους και συγκεκριμένα την Τσικουδιά και Τσίπουρο

Σας εγκαλούμε:

Γιατί όλα αυτά επιδείνωσαν την κατάσταση αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, μελισοτρόφων, αλιέων κ.λπ. που έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία,

τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ελληνοποιήσεις και τον άνισο ανταγωνισμό και την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σας εγκαλούμε γιατί δεν πράξατε τίποτα για την ανάσχεση της αύξησης του κόστους παραγωής.

Οι υπέρογκες και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, ηλεκτρικού, αερίου, πετρελαίου, μαζί με τις αυξήσεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές εκτινάζουν το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής.

Οδηγούνται σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους αλιείς κλπ. που αδυνατούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους.

Κύριε Υπουργέ πρέπει να κατανοήσετε, αν έχετε την βούληση, ότι εκτός από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω, με την μείωση των έμμεσων φόρων και μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, πρέπει να αξιοποιηθούν:
Οι μεγάλες δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και η αποτελεσματικότητα της γεωργίας ακριβείας

Με αξιόπιστο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών, σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση,
Η ποιότητα και η διατροφική αξία των πιστοποιημένων προϊόντων μας, με σύνδεση Αγροδιατροφικού τομέα και τουρισμού, προβολή και εξωστρεφείς δράσεις

Η κοινωνία της πληροφορίας επιφυλάσσει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες.

Νέες υπηρεσίες, εφαρμογές και προϊόντα, νέο περιεχόμενο που δημιουργούν νέες αγορές και παρέχουν τα μέσα για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας.

Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ περιφέρειας και κέντρου.

Οφείλετε να:

– Άρετε τα εμπόδια πρόσβασης και ενισχύσετε τους μηχανισμούς και τα προγράμματα βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των παραγωγών αγροτών στο πλαίσιο της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης

– Ιδρύσετε Πρότυπα Αγροτικά Επαγγελματικά Λύκεια ή τμήματα σε υπάρχοντα που θα δίνουν πιστοποιημένες γνώσεις παραγωγής στον πρωτογενή τομέα .

– Αξιοποιήσετε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την ψηφιακή ένταξη των αγροτών

Η Γεωργία Ακριβείας είναι η σύγχρονη τάση στην πρωτογενή παραγωγή.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο παραγωγός.

Με την γεωργία ακριβείας ο παραγωγός μπορεί να κερδίζει πολύτιμο χρόνο με τον έγκαιρο προγραμματισμό των εργασιών του, να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές για τις εισροές του και να εξοικονομεί ποσότητες γεωργικών εφοδίων,.

Πώς όμως οι αγρότες μας μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της Γεωργίας Ακριβείας, όταν εσείς ως κράτος δεν εξασφαλίζετε τις προϋποθέσεις και αδρανείτε χαρακτηριστικά;

Στην Επερώτηση μας πριν δύο χρόνια σας εγκαλούσαμε για την έλλειψη συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την σύνδεση Αγροδιατροφικού τομέα και τουρισμού

Και σήμερα δυστυχώς σας εγκαλούμε γιατί συνεχίζετε στο ίδιο μοτίβο με ευχολόγια και ημερίδες χωρίς ουσία και αποτέλεσμα και τον μαζικό Τουρισμό με ελάχιστες εξαιρέσεις να συνεχίζει να καταναλώνει κυρίως φτηνά εισαγόμενα.

Σας εγκαλούμε κ. Υπουργέ για απουσία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής των αγροτικών μας προϊόντων στο εξωτερικό.

Περιορίζεστε σε αποσπασματικές ενέργειες, τη στιγμή που υπάρχουν οι εκστρατείες προώθησης των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ που σχεδιάζονται για να δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην αγορά για τους γεωργούς της ΕΕ και την ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και για να τους βοηθούν να βελτιώνουν τις επιχειρήσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 185,9 εκατ. ευρώ το 2022 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης. Η Ελλάδα συνήθως απουσιάζει.

Σε συνεννόηση με τις επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές ενώσεις να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους για δράσεις που θα υλοποιηθούν από αυτές και να συμμετέχουμε στις δράσεις που υλοποιούνται απευθείας από την ίδια την ΕΕ, σε τρίτες χώρες.

Για την Κρήτη προβαίνετε σε στοχευμένες εξαιρέσεις, ολιγωρίες και αρνητικές επιλογές:

Έχετε εξαιρέσει από το μέτρο της βιολογικής Γεωργίας την ένταξη της καλλιέργεια της βιολογικής μπανάνας στην Κρήτη.

Έχετε εξαιρέσει την κρητική σταφίδα, την σουλτανίνα από την συνδεδεμένη ενίσχυση

Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Προγράμματος Νέων Γεωργών πολλοί παραγωγοί λόγω αλλαγής υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες.

Αντί να εφαρμόσετε ολοκληρωμένο πρόγραμμα Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη,

από Δευτέρα ξεκινούν νέα πρόστιμα στις μεταφορές για διαφορές ζύγισης ακόμη και 5% που θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής.

Η επιστρεπτέα για τις πυρόπληκτες καλώς διαγράφηκε αλλά για τις σεισμόπληκτες της Κρήτης και αλλού γιατί όχι;;;

Επιπλέον, στην τελευταία πληρωμή ευρωπαϊκών ενισχύσεων του Δεκεμβρίου 21, ένα ποσοστό 9% στο Ν. Ηρακλείου έμεινε απλήρωτο και ένα 15% πληρώθηκε με σοβαρές μειώσεις, ύψους 10% έως και 90% επί του συνόλου των επιδοτήσεων.

Πότε θα γίνει η πληρωμή;

Το ζητούμενο με την διαχείριση των επιδοτήσεων, που έπρεπε να είναι επιδίωξη και για την νέα ΚΑΠ είναι η παραγωγική τους αξιοποίηση με δίκαιους κανόνες και διαφάνεια για την ενίσχυση των παραγωγών και όχι η γραφειοκρατικοποίηση και τα προσκόμματα στην λειτουργία των ΚΥΔ, τους εργαζόμενους των οποίων στοχοποιείτε με την τελευταία πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τέλος θέλω να αναφέρω τη σημαντική δουλειά που κάνει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης για την ανάδειξη της αξίας και της ταυτότητας των προϊόντων της Κρήτης και την σύνδεση με τον Τουρισμό και να σημειώσω απλώς την μηδενική στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι Ερωτήσεις και οι Επερωτήσεις κύριε Υπουργέ γίνονται από τους πολίτες και τους παραγωγούς και σε αυτούς απολογείστε πριν την ετυμηγορία, που φαίνεται ότι θα είναι καταδικαστική, αφού επιμένετέ ότι είστε αλάνθαστοι.

Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος των παραγωγών και της κοινωνίας και οφείλετε να τις αποδεχθείτε.


Σχόλια