Έκκληση Σλοβακίας για προμήθεια σπόρων στους Ουκρανούς αγρότες

Οι Ουκρανοί αγρότες εισέρχονται τώρα στην εποχή σποράς και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τους βοηθήσει με σπόρους για να αποφευχθεί η παγκόσμι...


Οι Ουκρανοί αγρότες εισέρχονται τώρα στην εποχή σποράς και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τους βοηθήσει με σπόρους για να αποφευχθεί η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ (OĽaNO) την Τρίτη μετά από συνάντηση με ουκρανική αντιπροσωπεία.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από δύο βουλευτές και τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ.

Η αντιπροσωπεία επανέλαβε την ευγνωμοσύνη της προς τη Σλοβακία, η οποία είναι επί του παρόντος μια κρίσιμη χώρα διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να συμπεριφέρεται όπως η Σλοβακία», είπε ο Φεντόροφ. Ο Χέγκερ, ωστόσο, είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα. Οι σπόροι είναι ζωτικής σημασίας για τους Ουκρανούς, ώστεοι αγρότες τους να μπορούν να φυτέψουν καλλιέργειες και να διατηρήσουν τουλάχιστον μέρος των εξαγωγών της χώρας.

«Χρειαζόμαστε, σε συνεργασία με άλλες χώρες, να εξασφαλίσουμε αρκετούς σπόρους για τους Ουκρανούς αγρότες», τόνισε ο Χέγκερ.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η εμβέλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Ορισμένες από τις πόλεις είναι κατεχόμενες ή περικυκλωμένες και η Ρωσία δεν θα αφήσει τη βοήθεια να περάσει. Αυτό είναι μια πρόκληση. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τον όγκο της βοήθειας εάν δεν φτάσει σε όλους όσους τη χρειάζονται», είπε ο Χέγκερ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη βοήθειας της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, κάτι που, όπως λέει, πρέπει να γίνει διπλά. Πρώτον, η Ουκρανία θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια. Το δεύτερο μέρος θα πρέπει να είναι μια ομάδα ειδικών σε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσε την Ουκρανία να εκπληρώσει γρήγορα όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ.
Από Michal Hudec | EURACTIV.sk

Σχόλια