Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία στοχεύουν σε βασικό λίπασμα εν μέσω αυξανόμενων τιμών εισροών

Η ΕΕ απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ποτάσας από τη Λευκορωσία, ένα σημαντικό λίπασμα που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκές στην Ευρώπη, σε μια ...


Η ΕΕ απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ποτάσας από τη Λευκορωσία, ένα σημαντικό λίπασμα που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκές στην Ευρώπη, σε μια κίνηση που ασκεί περαιτέρω πίεση στον γεωργικό τομέα που ήδη αγωνίζεται με αύξηση των τιμών εισροών.

Την Τετάρτη (2 Μαρτίου), οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν νέο πακέτο κυρώσεων με στόχο τη Λευκορωσία για τη στήριξη της Ρωσίας στη στρατιωτική επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιελάμβαναν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ποτάσας ή χλωριούχου καλίου, εκ των τριών κύριων χημικών θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται σε εμπορικά λιπάσματα, ενώ το άλλο είναι φωσφορικό άλας και άζωτο.

Οι οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν στις εξαγωγές ποτάσας στη Λευκορωσία θεσπίστηκαν ήδη τον Ιούνιο μετά την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, η οποία οδήγησε στη φυλάκιση του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Roman Protasevich και της φίλης του Sofia Sapega, οι δύο που ταξίδευαν στη Λιθουανία.

"Διευρύνουμε σημαντικά τις υπάρχουσες απαγορεύσεις εισαγωγών", δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη (2 Μαρτίου), προσθέτοντας ότι ο πιο εισαγόμενος τύπος ποτάσας που είχε αποκλειστεί τον Ιούνιο καλύπτεται πλέον από τους περιορισμούς.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο εκτιμάται ότι αποκλείουν από το εμπόριο της ΕΕ περίπου το 20% της ποτάσας που εξορύσσεται στη Λευκορωσία. "Τώρα είναι το 100% του συνόλου του χλωριούχου καλίου, το οποίο υπόκειται στους περιορισμούς εισαγωγής", δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Η πηγή εξήγησε επίσης ότι η ιδέα ήταν να υπάρξει σταδιακή προσέγγιση τον Ιούνιο, η οποία είναι η τυπική προσέγγιση για τις κυρώσεις της ΕΕ, καθώς το μπλοκ προτιμά να αφήσει ένα ορισμένο περιθώριο για να είναι σε θέση να αντιδράσει εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.

"Εκείνη την εποχή υπήρχε πολιτική απόφαση μόνο για στόχευση συγκεκριμένων τύπων ποτάσας. Τώρα φτάνουμε σε μια κατάσταση όπου είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε όλους τους τύπους", πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι παραγωγοί πρέπει να είναι γρήγοροι

Μια «πολύ σύντομη» περίοδος εκκαθάρισης τριών μηνών θα επιτρέψει στους παραγωγούς λιπασμάτων της Ευρώπης να εκτελέσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις που υπεγράφη πριν από την έγκριση της απαγόρευσης.

"Μετά από αυτό, δεν θα είναι δυνατό άλλο εμπόριο", ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτή η περίοδος εκκαθάρισης είναι απαραίτητη μόνο για να κλείσουν "τα υπάρχοντα κενά".

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων, καθώς η ΕΕ συνήθως επιτρέπει την πλήρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων. "Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πρόκειται για μια πολύ αυστηρότερη εξαίρεση, επιτρέποντας την εκτέλεση μόνο για τρεις μήνες", ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι εάν οι φορείς της ΕΕ θέλουν να κλείσουν τις δραστηριότητές τους, "θα πρέπει να το κάνουν πολύ γρήγορα".

Ο μεγαλύτερος ευρωπαίος παραγωγός λιπασμάτων Yara ανακοίνωσε ήδη τον Ιανουάριο ότι θα αρχίσει να προμηθεύεται αιολικά από τη Λευκορωσία λόγω των επιπτώσεων των κυρώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τα κύρια συστατικά του λιπάσματος, το άζωτο και το φωσφορικό άλας, δεν περιλαμβάνονται καθαυτά στον κατάλογο κυρώσεων. Ωστόσο, η δέσμη μέτρων του Ιουνίου απαγόρευε ήδη ορισμένα μείγματα όπως στα ανόργανα χημικά λιπάσματα που περιείχαν τα τρία γονιμοποιητικά στοιχεία, καθώς και ένα άλλο μείγμα που περιείχε μόνο φώσφορο και κάλιο.

Αναμένεται αύξηση των τιμών

Αν και η Γερμανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ποτάσας στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε μεγάλο βαθμό ελλιπής στην ποτάσα, με μόνο το 6% της παγκόσμιας παραγωγής αυτής της πρώτης ύλης.

Το 2020, οι εισαγωγές ποτάσας από την ΕΕ ανήλθαν σε 2,4 εκατομμύρια τόνους, με μερίδιο εισαγόμενης ποτάσας ίσο με το 85% της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ένωση λιπασμάτων της ΕΕEurope

Κατά μέσο όρο για την περίοδο 2018-2020, το μερίδιο της καταγωγής λευκορωσίας στις εισαγωγές ποτάσας της ΕΕ ήταν 27%.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA ανέφερε ότι είναι δύσκολο να υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σε αυτό το στάδιο σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της απαγόρευσης στις τιμές λόγω της διάρθρωσης της αγοράς.

"Αναμένουμε όμως αυξήσεις τιμών και διαταραχές", δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της COPA-COGECA, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες μεσοπρόθεσμες λύσεις, ωστόσο βραχυπρόθεσμα, η κατάσταση είναι τεταμένη.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια αγορά, εκτιμάται ότι η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ποτάσας έφθασε τους 43 εκατομμύρια τόνους το 2020, με τον Καναδό να είναι κυρίαρχος παραγωγός με 14 εκατομμύρια τόνους.

" αντικατάσταση των 1,7 τόνων εισαγωγών ρωσίας/Λευκορωσίας με καναδική προέλευση, για παράδειγμα, θα ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή, σύμφωνα με τους αγρότες της ΕΕ.

Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες κάνουν επί του παρόντος δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Γερμανία για να αναζητήσουν νέα ορυχεία ποτάσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από τις γεωτρήσεις έμοιαζαν ελπιδοφόρες.

Κρατικές ενισχύσεις για λιπάσματα

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη αξιολόγηση της έκτασης των επιπτώσεών της, η απαγόρευση της ποτάσας έρχεται να συμπληρώσει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές των εισροών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ανακοίνωση την Τετάρτη (2 Μαρτίου) σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, η οποία θα αντιμετώπιζε και την αυξανόμενη τιμή των λιπασμάτων.

"Έχουμε δει μια δραστική αλλαγή της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα λιπασμάτων. Δεν υπάρχουν εισαγωγές και δυνατότητες εισαγωγών", δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσιεκόφσκι έπειτα από συνάντηση με τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ-27 την Τετάρτη.

"Είναι μια πολύ νέα κατάσταση, γι' αυτό αποφασίσαμε ότι η ανακοίνωση θα βγει μόλις στις 8 Μαρτίου", πρόσθεσε.

Μια ανακοίνωση που διέρρευσε από τη EURACTIV προβλέπει τη δυνατότητα χαλάρωσης των αυστηρών κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για τη χρήση λιγότερο συμβατικών λιπασμάτων που επηρεάζονται τώρα από τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου.


Του Τζεράρντο Φορτούνα 
 EURACTIV.com

ΠΗΓΗ: EURACTIV.com

Σχόλια