Στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες & συνεταιρισμούς δίνει η κυβέρνηση σβήνοντας οριστικά χρέη 812 εκατ. ευρώ

Διαγράφονται χρέη αγροτών μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού. Στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς δίνει η κυβέρνη...


Διαγράφονται χρέη αγροτών μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού. Στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμούς δίνει η κυβέρνηση σβήνοντας οριστικά χρέη 812 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε ως παράνομες και απαίτησε την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων με μελλοντικές ενισχύσεις Covid-19.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τη διαγραφή των χρεών των αγροτών και συνεταιρισμών καθώς, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω των συνεπειών της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 το αργότερο έως 30 Ιουνίου 2022 ή έως την εκάστοτε ημερομηνία λήξης του Προσωρινού Πλαισίου δύνανται να συμψηφίζονται με βέβαιες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς να συμψηφίσουν έκτακτες ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω κορωνοϊού με τα ποσά που οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκκρεμότητα με οφειλές θα μπορούν να λάβουν μελλοντικές ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Με τις νέες ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας θα σβήσουν τα χρέη τους που έχουν προκύψει από παλιές υποθέσεις, και συγκεκριμένα από το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, αλλά και υποχρεώσεις συνεταιρισμών που σχετίζονται με τα άτοκα δάνεια που έλαβαν τόσο το 2008 (πακέτο Κοντού) όσο και το 1992 και 1994.

Τα ποσά από τις ενισχύσεις Χατζηγάκη και Κοντού αγγίζουν τα 812 εκατ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση ήρθε στη Βουλή μετά το πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για έκτακτες κρατικές «ενέσεις» συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και ενέκρινε τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Το ποσό της έκτακτης συνολικής ενίσχυσης, συνυπολογιζομένων και άλλων ενισχύσεων που έχει λάβει η επιχείρηση, δεν δύναται να υπερβαίνει ανά ενιαία επιχείρηση α) το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ β) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας το ποσό των 345.000 ευρώ και γ) για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων το ποσό των 290.000 ευρώ. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022.


Η διαγραφή των χρεών των αγροτών έρχεται να προστεθεί στο πακέτο των μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχει λάβει η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

πηγή:CNN.gr

Σχόλια