Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τη γραβιέρα της Νάξου. Οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, οδηγούν τους κτηνοτρόφους ακόμα και να θανατώνουν τα ζ...
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τη γραβιέρα της Νάξου. Οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, οδηγούν τους κτηνοτρόφους ακόμα και να θανατώνουν τα ζώα που δεν μπορούν να ταΐσουν όπως πρέπει, με τη γραβιέρα να κινδεύει να μείνει εκτός σούπερ μάρκετ.
Την πρωτοφανή κρίση που εκτυλίσσεται στα αγροκτήματα της Νάξου φέρνει στο φως το Reuters. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε τεράστιες ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, ανατιμήσεις που οδηγούν τους κτηνοτρόφους στη θανάτωση των ζώων τους καθώς δεν μπορούν να τα ταΐσουν.
Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο, ο γαλακτοπαραγωγός Στέλιος Ζέβλης: «Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν τριπλασιαστεί, οι τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν διπλασιαστεί. Αυτά τα ζώα μας βάζουν στο κόκκινο αυτή τη στιγμή. Αν το κράτος δεν μας βοηθήσει, δεν θα μείνει τίποτα. Τα ζώα θα φύγουν».
Στο νησί, τουλάχιστον 300 αγελάδες και 30.000 πρόβατα και κατσίκες σφάχτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Το πρόβλημα που δημιουργεί η ονομασία ΠΟΠ
Οι τοπικοί παραγωγοί μάλιστα δεν μπορούν να ρίξουν το κόστος παραγωγής τους, καθώς η γραβιέρα είναι ΠΟΠ κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να φτιάχνεται με συνδυασμό μόνο τοπικών προϊόντων, δηλαδή από γάλα αγελάδας, κατσίκας και προβάτου της Νάξου. Όσο μειώνεται λοιπόν η ποσότητα του γάλακτος άλλο τόσο θα μειώνεται και η παραγωγή της περίφημης τοπικής γραβιέρας.
Ο Δημήτρης Καπούνης, επικεφαλής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αναφέρει ότι στο νησί παράγονται ετησίως 1.250 τόνοι γραβιέρας ΠΟΠ. Η Ένωση, για να περιορίσει τη ζημιά έχει πρόθεση να περιορίσει τις εξαγωγές και να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά.
«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», τονίζει ο κ. Καπούνης. «Το κράτος πρέπει να αφυπνιστεί και να στηρίξει τους κτηνοτρόφους. Είμαστε απογοητευμένοι, είμαστε απελπισμένοι».
Σε απόγνωση οι παραγωγοί
«Δεν έχουμε άλλες επιλογές», λέει ο Γιάννης Μπαμπούλας, κτηνοτρόφος τέταρτης γενιάς. «Ήδη αφήνουμε απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις για να κρατήσουμε τα ζώα. Για πόσο ακόμη μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ένας, δύο μήνες;», τόνισε.
«Μερικοί αγρότες αναγκάστηκαν να σκοτώσουν ολόκληρο το κοπάδι τους επειδή δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να το φροντίσουν», είπε. Η Μαρίνα Γράτσια, γεωπόνος υπεύθυνη για την παραγωγή ζωοτροφών στην ΕΑΣ, είπε ότι η αρνητική επίδραση από τον πόλεμο είναι απίθανο να εξαφανιστεί σύντομα. «Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο το πρωί, και όλοι ευχόμαστε να συμβεί, οι συνέπειες θα επιμείνουν για τουλάχιστον ακόμη ενάμιση χρόνο», είπε. Πίσω στη φάρμα του, ο κ. Ζέβλης, γαλακτοπαραγωγός, συμφωνεί.
«Αν κάτι δεν αλλάξει, το μέλλον θα είναι πολύ ζοφερό. Δεν θα υπάρξει μέλλον».
πηγή: (gargalianoionline.gr)
Σχόλια