Κυβερνοεπιθέσεις σε τρακτέρ; Κι όμως....

Ευάλωτα τα νέα αγροτικά μηχανήματα – Σε κίνδυνο οι εφοδιαστικές αλυσίδες Εκτεθειμένες σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι παγκόσμιες ε...


Ευάλωτα τα νέα αγροτικά μηχανήματα – Σε κίνδυνο οι εφοδιαστικές αλυσίδες
Εκτεθειμένες σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες δέχθηκαν πιέσεις τόσο εν μέσω πανδημίας, όσο και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία: σύμφωνα με ειδικούς τα σύγχρονα έξυπνα αγροτικά μηχανήματα είναι, πλέον, εκτεθειμένα και σε κακόβουλους χάκερ…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χάκερ μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν τα αδύναμα σημεία που παρουσιάζει ο γεωργικός εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη φύτευση και τη συγκομιδή καλλιεργειών.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το FBI έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η απειλή των κυβερνοεπιθέσεων στα συστήματα καλλιεργειών αυξάνεται, ενώ σε πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ καθίσταται σαφές ότι οι αυτόματοι ψεκαστήρες, τα drones και οι ρομποτικές μηχανές συγκομιδής θα μπορούσαν εύκολα να παραβιαστούν από ενέργειες χάκερ.
Η έξυπνη τεχνολογία «θείο» δώρο για τις καλλιέργειες

Η έξυπνη τεχνολογία χρησιμοποιείται εκτενώς με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε ακόμη και η εκμετάλλευση ευαίσθητων τροφίμων, όπως, αναφορικά, τα σπαράγγια, να καταστεί, πλέον, εφικτή, μέσω της χρήσης ειδικά σχεδιασμένων μηχανημάτων.

Η τελευταία γενιά ρομπότ που χρησιμοποιούνται με σκοπό την εκμετάλλευση της Γης, χρησιμοποιούν σε σημαντικό βαθμό τεχνητή νοημοσύνη, με αποτέλεσμα η ανθρώπινη συμβολή να μην είναι, πλέον, απαραίτητη.

Τα νέα αυτά μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παραγωγή, μέσω της κάλυψης των ελλείψεων εργατικού δυναμικού ή μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας.

Εντούτοις, μέσω της χρήσης των μηχανημάτων αυτών αυξάνονται, παράλληλα, και οι φόβοι για τον εγγενή κίνδυνο ασφάλειας, εντείνοντας, έτσι, τις ανησυχίες για τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του κοροναϊού.

Ο εν λόγω κίνδυνος δεν αφορά, όμως, μόνο τις μικροεπιχειρήσεις, καθώς ακόμη και μεγαλύτερες εταιρείες δεν μπορούν να είναι ασφαλείς από χάκερ στον κυβερνοχώρο. Συνεπώς, για την προστασία τους, ορισμένες εξ αυτών χρησιμοποιούν ransomware, κακόβουλο, δηλαδή, κώδικα, που μπορεί να αποκρυπτογραφήσει δεδομένα και να κλειδώσει συστήματα.
«Μαρτυρίες» καλλιεργητών και επιχειρήσεων

Συνιδρυτής της εταιρείας Muddy Machines, στο Ηνωμένο Βασίλειο- εταιρεία που παράγει μηχανήματα για την καλλιέργεια Γης- ανέφερε ότι: «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος άνθρωποι από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο αυτών των μηχανών».

Ακόμη, ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι κακόβουλοι χάκερ είναι πιθανό να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη λειτουργία μηχανημάτων ή να τις κάνουν να μην λειτουργούν καθόλου. Συνεπώς, η συνεργασία των εταιρειών με ερευνητές ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν παρόμοιοι κίνδυνοι καθίσταται αναγκαία.

Το περσινό έτος, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταποίησης κρέατος, η JBS, πλήρωσε 11 εκατ. δολάρια ως λύτρα, ώστε να αντιμετωπίσει επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Αυτόν τον μήνα, η μεγαλύτερη εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων, AGCO, δέχθηκε επίθεση ransomware, η οποία επηρέασε σημαντικά την παραγωγή της.

Τον Απρίλιο, επίσημες αρχές κυβερνοασφάλειας, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, προειδοποίησαν ότι Ρώσοι χάκερ που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα μπορούσαν να θέσουν ως στόχο τις εφοδιαστικές αλυσίδες , οι οποίες αποτελούν ζωτικό μέρος της δυτικής εθνικής υποδομής.
Αδυναμίες σε λογισμικά εταιρειών

Αυτοαποκαλούμενος ηθικός χάκερ ανέφερε ότι είχε ανακαλύψει αδυναμίες στο λογισμικό της εταιρείας John Deere, αναφέροντας ότι βρήκε τρόπο πρόσβασης σε πληροφορίες της εταιρείας και δεδομένα των μηχανημάτων μέσω ιστοτόπων και εφαρμογών.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρήκε ευπάθειες σε συστήματα που χρησιμοποιεί η CNH Industrial, η οποία κατασκευάζει τα μηχανήματα New Holland Agriculture.

Μετά από αυτές τις αδυναμίες που βρήκε, ανέφερε ότι είναι απλώς θέμα χρόνου κάποιος εξελιγμένος χάκερ να βρει κρίσιμα τρωτά σημεία και να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις ήδη ευάλωτες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι δύο εταιρείες, μετά τη γνωστοποίηση των προβλημάτων αυτών, έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους και να τους επιβεβαιώσουν ότι εργάζονται διαρκώς με σκοπό την προστασία των πελατών τους και για τη βελτίωση των συστημάτων τους.

Πηγή: OT.gr

Σχόλια