Κερδισμένο το Κρεμλίνο από την επισιτιστική κρίση

Της Έφης Τριήρη  Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τον πλανήτη με παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η Ρωσία αναδύεται σε έναν ...


Της Έφης Τριήρη 

Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τον πλανήτη με παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η Ρωσία αναδύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους νικητές.

Ο πόλεμος μπλόκαρε τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας διά θαλάσσης, αποκόβοντας ζωτικής σημασίας προσφορά από πολλές χώρες, κάτι που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την ξηρασία που πλήττει τις καλλιέργειες σε άλλους κορυφαίους παραγωγούς, όπως ΗΠΑ, Κίνα και Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει τα σιτηρά της και μάλιστα σε πολύ πιο υψηλή τιμή, βρίσκοντας πρόθυμους αγοραστές και αντλώντας μεγαλύτερα έσοδα. 

Αναμένει δε και μια πλούσια σοδειά την επόμενη σεζόν, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κερδίζει από τη σημερινή κρίση. Οι παγκόσμιες τιμές σιτηρών έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 50% φέτος, με το Κρεμλίνο να έχει αποκομίσει έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εκτιμήσεις της SovEcon.

Μάλιστα, η Ρωσία εξήγαγε κάποιες ποσότητες και στο Ισραήλ, το οποίο συνήθιζε να αγοράζει από την Ουκρανία, σύμφωνα με την AgFlow. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας για τη σεζόν 2021-22 ανήλθαν στα 34,1 εκατ. τόνους έως αυτή την εβδομάδα, 11% χαμηλότερα από πέρυσι. Η Ρωσία κυριαρχεί και στις εξαγωγές ηλιέλαιου από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης.

«Σαφώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο. Από πολιτικής πλευράς βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της κρίσης, λόγω της τεράστιας σημασίας που έχουν οι αγορές σιτηρών» αναφέρει ο Τιμ Μπέντον της Chatham House. «Εάν δεν ανοίξουν τα λιμάνια, τότε αυτό θα αποτελέσει μια διακήρυξη πολέμου ως προς την παγκόσμια ασφάλεια των ειδών διατροφής», προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Κάθε αύξηση 1% της πείνας οδηγεί σε αύξηση 2% της μετανάστευσης, σημειώνει, με 49 εκατ. άτομα να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού σε 43 χώρες.

Η Εσθονία και η Λιθουανία πιέζουν τα ευρωπαϊκά έθνη να στείλουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για να προστατεύσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά από πιθανή ρωσική παρέμβαση. 

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της Ε.Ε. προκειμένου να βοηθήσει στην αποφυγή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Είπε ακόμη ότι η Ε.Ε. ενισχύει επίσης τη δική της παραγωγή τροφίμων για να μειώσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, με 20 εκατ. τόνους σιταριού να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί του παρόντος στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία μπλοκάρει τις εξαγωγές και βομβαρδίζει αποθήκες.

  e.triiri@naftemporiki.gr

Σχόλια