eae.opekepe.gov.gr: Σοβαρές ελλείψεις & προβλήματα στο λογισμικό σύστημα που καθιστούν αδύνατη την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ

SOS για τις ενισχύσεις εκπέμπουν αγρότες και ΚΥΔ. Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στο λογισμικό σύστημα, που καθιστούν αδύνατη την οριστικο...


SOS για τις ενισχύσεις εκπέμπουν αγρότες και ΚΥΔ. Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στο λογισμικό σύστημα, που καθιστούν αδύνατη την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2022 μέσω της νέας πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλουν ΚΥΔ και αγροτικοί φορείς από όλην τη χώρα και καλούν μέσω της «ΥΧ» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, να παρέμβει άμεσα, καθώς πρέπει να προστατευθούν οι ενισχύσεις των Ελλήνων παραγωγών.

Μέχρι και την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, και ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν από τις 14 Απριλίου ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο έργο, εξαιτίας μίας σειράς σοβαρών δυσλειτουργιών της εφαρμογής.

Σοβαρές ελλείψεις

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Άλφα για το ΟΣΔΕ (ΠΕΦΑ), γεωπόνος Δημήτρης Ντογκούλης, δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση των σύνθετων δηλώσεων. Μιλώντας στην «ΥΧ» το βράδυ της Τετάρτης 4/5, ο κ. Ντογκούλης εξήγησε ότι μέχρι εκείνη την ώρα οι ομάδες εργασίας τόσο της εταιρείας του, όσο και της ΠΕΦΑ, είχαν βρει στο σύστημα «πάνω από 120 σημεία, τα οποία είναι είτε ελλιπή είτε απουσιάζουν».


Κι ενώ, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ στις 3/5, η μετάπτωση είχε ολοκληρωθεί και τα ΚΥΔ μπορούσαν να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή των δηλώσεων, όπως επισημαίνει ο κ. Ντογκούλης «εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι λείπει τουλάχιστον το 40% της βάσης του 2021».

Για «σοβαρές και ουσιώδεις ελλείψεις» κάνουν λόγο και Ανεξάρτητα ΚΥΔ σε επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό. «Στις 5 Μαΐου 2022, που συντάσσεται η συγκεκριμένη επιστολή, η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και σίγουρα δεν είναι έτοιμη για την οριστικοποίηση των ΕΑΕ των δικαιούχων, μέσω των ΚΥΔ», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κοινή επιστολή τους τα 23 Ανεξάρτητα ΚΥΔ, παραθέτοντας αναλυτικά Τεχνική Έκθεση με 24 στοιχεία-παρατηρήσεις που εξήχθησαν από την πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, μεταξύ άλλων:

✱ Το σύστημα:

1. Δεν χρησιμοποιεί Static IP.

2. Δεν έχει φορτώσει τα έγγραφα προηγούμενων ετών.

3. Δεν έχει ενεργοποιημένα όλα τα εργαλεία στους χάρτες, συνεπώς δεν δύναται να γίνουν χρηστικοί για τα ΚΥΔ.

4. Δεν έχει αύξοντες αριθμούς για τα αγροτεμάχια, ώστε να είναι εύκολη η ταυτοποίησή τους σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

5. Δεν έχει υπογραφή για τον δικαιούχο σύμφωνα με όσα αναφέρει η σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

6. Δεν φέρνει τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα το 2021 καθώς και όσα μεταβιβάστηκαν το 2021.

7. Δεν έχει ανανεώσει τη Μοναδιαία Αξία των Δικαιωμάτων σύμφωνα με την Πράξη Προσδιορισμού του Δεκεμβρίου του 2021.

8. Κάνει λάθος στους υπολογισμούς του ΕΛΓΑ.

9. Δεν φορτώνει σωστά την ΚΒΔ για τα βοοειδή, καθώς δεν φέρνει τον συνολικό αριθμό των ζώων.

10. Δεν μπορεί να οριστικοποιήσει, καθώς όλες οι αιτήσεις φορτώθηκαν ως online και όχι με τα στοιχεία του ΚΥΔ.

✱ Δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση από τα ΚΥΔ.

✱ Δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη πρόσβαση από όλους τους χρήστες σε όλα τα ΑΦΜ.

✱ Δεν καταχωρίζεται στην πλατφόρμα ο χειριστής του ΚΥΔ, αλλά εμφανίζεται χειριστής ο δικαιούχος, καθώς το περιβάλλον είναι σε μορφή online.

✱ Οι αγρότες πληρώνουν ακριβά τις πληροφορίες στο 1540.

«Δεν μπορούμε να μπαίνουμε στο σύστημα ως ΚΥΔ», επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» ο Νίκος Παπαβασιλείου από την Ένωση Κιάτου και εξηγεί ότι μία αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο online. «Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ορισμένες αιτήσεις δεν οριστικοποιούνται, γιατί υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, το λογισμικό σύστημα δεν βγάζει μειονεκτικές περιοχές ενώ είναι, δεν φορτώνονται τα ενοικιαστήρια κ.ά.» υπογραμμίζει.

«Ουσιαστικά, αυτήν τη στιγμή, ένα πιστοποιημένο ΚΥΔ, που μπήκε σε διαδικασία να πληρώνει προσωπικό, να έχει γραφεία, να πληρώνει λειτουργικά έξοδα κ.λπ., εξισώνεται με κάποιον που κάνει online την αίτηση» τονίζει ο διευθυντής των ΚΕΑ Λέσβου, Στράτος Κεφάλας.

Και συμπληρώνει: «Είναι μια εφαρμογή η οποία δεν είναι λειτουργική, όπως εμφανίζεται. Υποτίθεται ότι η μετάπτωση έγινε. Κι όταν λέμε μετάπτωση εννοούμε μόνο τα γεωχωρικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα, για παράδειγμα όσον αφορά τα παραστατικά, τα έγγραφα αυτά (μισθωτήρια, ταυτότητα, που είχαν Ε9, είχαν μητρώο αιγοπροβάτων) δεν φαίνονται πουθενά».Στον εισαγγελέα βρίσκεται η γνωστή υπόθεση του «άξονα» Αγρινίου – Καλαβρύτων – Κυθήρων, όπου ανύπαρκτες μοναστηριακές εκτάσεις γης δόθηκαν ως βοσκοτόπια σε δεκάδες δικαιούχους παράνομων ενισχύσεων όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ».

Εργαζόμενοι σε αναμονή

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ που προσλήφθηκαν για να τρέξουν το έργο, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές που ετέθησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίησή τους, δέχονται τις πιέσεις του παραγωγικού κόσμου, χωρίς να μπορούν να δουλέψουν.

«Με την ανακοίνωση του υπουργείου τις προάλλες έγινε χαμός από κόσμο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης. «Και εμείς δεν έχουμε ακόμα τιμολόγηση, είμαστε στον αέρα», συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις προσωπικού έχουν γίνει από τις 11 Μαρτίου.

«Ποιος πληρώνει αυτούς τους ανθρώπους;», αναρωτιέται. «Απασχολούμε στο τμήμα επιδοτήσεων έξι άτομα, γεωπόνους, λογιστές και οικονομολόγους, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν δουλειά», εξηγεί ο Νίκος Παπαβασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι στην Ένωση Κιάτου είναι όλα έτοιμα εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, αλλά το σύστημα ακόμα δεν δουλεύει.
Αναζητείται βοήθεια

«Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις ενημερώσεις τους ανέφεραν πως θα παρέχεται δωρεάν το helpdesk» σημειώνουν στην επιστολή τους τα Ανεξάρτητα ΚΥΔ. Ωστόσο, συμπληρώνουν, «για να ενημερωθεί κάποιος πολίτης ή ΚΥΔ μέσω του 1540 περί της ορθής υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr, θα πρέπει να πληρώσει τη σχετική χρέωση επικοινωνίας (Χρέωση Vodafone 0,35 ευρώ ανά λεπτό, Cosmote 0,15 ευρώ ανά λεπτό και αντίστοιχες χρεώσεις υπάρχουν και για χρήση από σταθερή τηλεφωνία). Η χρέωση γίνεται είτε απαντήσει είτε όχι ο υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ. Με απλά λόγια, χρεώνεται ΚΑΙ η αναμονή».

Και η αναμονή είναι μεγάλη, και δεν βγάζουν και άκρη, καταγγέλλουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι των ΚΥΔ. «Δεν απαντάει κανείς στον ΟΠΕΚΕΠΕ», εξηγεί από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο γεωπόνος Χρήστος Τρέλλης. «Καμία επαφή με τα ΚΥΔ, καμία επίσημη ενημέρωση από τον Οργανισμό», σημειώνει.

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον Οργανισμό», επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο κ. Ντογκούλης, αποκαλύπτοντας ότι «στα τηλέφωνα που παίρνουμε στις διευθύνσεις του Οργανισμού μάς απαντούν ότι δεν είναι οι αρμόδιοι για να μας απαντήσουν». Την ίδια κατάσταση περιγράφει από το Κιάτο ο κ. Παπαβασιλείου: «Επικοινωνούμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μας λέει ότι είναι θέμα του υπουργείου. Επικοινωνούμε με το υπουργείο, μάς λέει ότι είναι θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα παιδιά που έχουν βάλει να σηκώνουν τα τηλέφωνα –και δεν μας φταίνε σε τίποτα– σου λένε “δεν ξέρω”».

Και στη μέση… η Cognitera

Όπως καταγγέλλουν πολλά ΚΥΔ, χωρίς να έχουν προηγούμενη ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και χωρίς αυτό να αναφέρεται ρητά στη σύμβαση που υπέγραψαν με τον Οργανισμό, καλούνται από μία εταιρεία, την Cognitera ΑΕ, να υπογράψουν μία σύμβαση ώστε να έχουν πρόσβαση σε ένα βασικό πακέτο παροχής υπηρεσιών για την ΕΑΕ.

Το όνομα της εταιρείας έγινε γνωστό στους περισσότερους την επόμενη ημέρα της κοινής ανακοίνωσης των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όταν δηλαδή στις 15 Απριλίου άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες παραγωγών για είσοδο στο σύστημα. Στο eae.opekepe.gov.gr η εταιρεία φαίνεται να έχει αναλάβει το λογισμικό της πλατφόρμας και για τον λόγο αυτόν έχει εκδώσει και σχετικό εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής. Αυτό, όμως, που δεν γνώριζαν τα ΚΥΔ είναι ότι θα πρέπει να πληρώνουν 3 ευρώ συν ΦΠΑ ανά οριστικοποιημένη αίτηση παραγωγού προς την εταιρεία, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε πακέτο υπηρεσιών.

«Ποιος με υποχρεώνει να κάνω σύμβαση με την Cognitera, χωρίς να ξέρω τι υπηρεσίες θα μου παρέχει, υπηρεσίες που υποτίθεται ότι θα μου παρέχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ;», αναρωτιέται ο κ. Κεφάλας.

Όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Αλεξάνδρειας, Στέφανος Νταούκας, σε συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ, προκειμένου να συζητηθεί η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μέσω του gov.gr, «αποκαλύφθηκε τελικά ότι φιλοξενούμενος και διαχειριστής ήταν μία εταιρεία η οποία δεν έχει καμία υπόσταση, καμία δυναμική, κανένα προηγούμενο στον χώρο, παρά εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα από συγκεκριμένα πρόσωπα».

Σύμφωνα με τον κ. Νταούκα, η εταιρεία υποσχέθηκε να δώσει «την ευκαιρία με εργαλεία τεχνολογικά στους παραγωγούς και στα ΚΥΔ να υλοποιήσουμε δηλώσεις ΟΣΔΕ πολύ ευχερέστερα και αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό που έχει αποδειχθεί όμως μέχρι τώρα είναι ότι όλο αυτό ήταν ένα ψευδές επιχείρημα».

Το πραγματικό διακύβευμα

«Λυπάμαι! Είναι μέγιστη κατάντια σήμερα να μην μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις. Έχω βιώσει τόσες καταστάσεις, αλλά αυτό δεν το έχω ξαναδεί», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλης Τσαγαλάς.

«Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει φέτος. Δεν ξέρω αν ο υπουργός είναι ενημερωμένος από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κατάσταση αυτή. Ο υπουργός προχώρησε, κατά τη γνώμη μου, σε καινοτομία, διέθεσε μια καινούργια πλατφόρμα με το σκεπτικό ότι θα λειτουργήσει το σύστημα ΟΣΔΕ κανονικά. Δεν ξέρω λοιπόν αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή αυτή η διαδικασία, αλλά ότι θα έπρεπε να γίνει αρχές ή τέλη του έτους για την επόμενη χρονιά. Ειδικά σε μια κρίσιμη χρονιά, όπως η φετινή, καθώς ακολουθεί η νέα προγραμματική περίοδος», υπογραμμίζει ο κ. Μαυροματάκης. «Τέτοιες δομικές αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται στο παρά πέντε της αιχμής», συμπληρώνει ο κ. Παπαβασιλείου.

«Το 2022 είναι κρίσιμη χρονιά, γιατί θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ», τονίζει ο κ. Κεφάλας. «Άρα, όποια λάθη και παραλείψεις θα μεταφερθούν και θα ληφθούν υπόψη για την αίτηση του 2023, για τα δικαιώματα που θα βγουν το 2023. Εδώ, δεν μπορείς να παίζεις και να κάνεις ασκήσεις επί χάρτου», υπογραμμίζει.

«Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία – Ετήσια Υποβολή ΕΑΕ των Δικαιούχων είναι υπεύθυνη για την πληρωμή των Ενισχύσεων και των Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ, ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως και υπόκεινται σε Ευρωπαϊκό Έλεγχο. Το διακύβευμα, συνεπώς, λαθών επί των πληρωμών των Δικαιούχων θα προκαλέσει οικονομικές συνέπειες στο σύνολο του Αγροτικού Πληθυσμού», προειδοποιούν τα Ανεξάρτητα ΚΥΔ.

«Ελπίζουμε σε μια ύστατη προσπάθεια, που θα μας δώσει την ευκαιρία να μπούμε στο σύστημα με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Η τελική μας αποστολή είναι να εξυπηρετούμε τους παραγωγούς και να φτάνουν οι κοινοτικές επενδύσεις στους δικαιούχους. Γιατί οι πληρωμές των αγροτών είναι αυτές που εξυπηρετούν και τη ροή και τη λειτουργία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας», τονίζει ο κ. Νταούκας και ζητά την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης.

«Ικανοποιητική η υποδοχή και οριστικοποίηση δηλώσεων», απαντά το ΥΠΑΑΤ

Δεν βλέπει προβλήματα στο σύστημα το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στην «ΥΧ» κύκλοι της πλατείας Βάθη. Όπως λένε, από την ενημέρωση που έχουν από ΚΥΔ της χώρας, η λειτουργία του συστήματος είναι καλή και η ροή των δηλώσεων ικανοποιητική. Όπως σημείωσαν έως χθες Πέμπτη, το μεσημέρι είχαν οριστικοποιηθεί 230 αιτήσεις, γεγονός που κατά τη γνώμη τους καταδεικνύει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Όσο για τις αντιδράσεις και καταγγελίες μεγάλης μερίδας πιστοποιημένων ΚΥΔ για τις δυσλειτουργίες του συστήματος, οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΑΑΤ τα παραπέμπουν στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί ώστε «να τις αναγνώσουν προσεκτικά» και για όποια επιπλέον βοήθεια να τηλεφωνήσουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας αναμένεται να αποσαφηνιστούν στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός, Γ. Γεωργαντάς, με δημοσιογράφους.


πηγή:ypaithros.gr

Σχόλια