Αναφορά του Αλέξη Χαρίτση για το αυξημένο κόστος των ελαιοτριβείων

“Στα ύψη το κόστος της φετινής ελαιοπαραγωγής εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας στα ελαιοτριβεία”, σημειώνει ο βουλευ...


“Στα ύψη το κόστος της φετινής ελαιοπαραγωγής εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας στα ελαιοτριβεία”, σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, σε κοινοβουλευτική αναφορά του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και
Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


Η αναφορά του Αλ. Χαρίτση κατατέθηκε ύστερα από την επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Το ΠΕΣΠ τονίζει στην αναφορά του ότι μέχρι το 2019 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των ελαιοτριβείων ήταν 0,078 ευρώ/kWh, ενώ σήμερα έχει εκτιναχθεί σε 0,80 ευρώ/kWh. 

Επισημαίνει επιπλέον ότι με τις τρέχουσες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος η αμοιβή του ελαιοτριβείου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 130-180 ευρώ ανά τόνο ελαιοκάρπου, τιμή που οι ελαιοπαραγωγοί αδυνατούν να καταβάλουν, αφού το φετινό εισόδημά τους οριακά θα καλύψει το κόστος παραγωγής λόγω των μεγάλων αυξήσεων σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ.

Οι επιμελητηριακές ενώσεις της Πελοποννήσου προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι είναι ορατός ο κίνδυνος, εν μέσω της διαφαινόμενης φετινής μεγάλης ελαιοπαραγωγής, να μην συλλεχθούν μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για αύξηση της κρατικής επιδότησης ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τα ελαιοτριβεία.




Σχόλια