Δραματικές αλλαγές στο τοπίο των επιδοτήσεων φέρνει η νέα ΚΑΠ - έρχεται ξεκλήρισμα ...

Toυ Γιάννη Κολλάτου Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το «χτίσιμο» των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ για τους αγρότες, ενώ εκφράζονται φόβ...


Toυ Γιάννη Κολλάτου

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το «χτίσιμο» των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ για τους αγρότες, ενώ εκφράζονται φόβοι για βίαιο ξεκλήρισμα καθώς οι περικοπές στις ενισχύσεις είναι δραματικές και δεν ευνοούν την ελληνική αγροτική παραγωγή

Ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων θα βρεθούν οι Έλληνες αγρότες με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς αλλάζει δραματικά το τοπίο των επιδοτήσεων, αλλά και των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που έχουν οι παραγωγοί για να τις λαμβάνουν, ενώ ακόμη δεν έχει εγκριθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο.

Ειδικότερα καθώς οι αγρότες της Θεσσαλίας βλέπουν τις τιμές του βαμβακιού να υποχωρούν κάτω και από τα 70 λεπτά το κιλό και τα κόστη παραγωγής να είναι ιδιαίτερα υψηλά σκέφτονται να κατευθυνθούν στο καλαμπόκι, που φέτος άφησε ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους συναδέλφους τους που το επέλεξαν, αλλά και στα σιτηρά για τα οποία τώρα γίνεται η προετοιμασία της καλλιέργειας, παρακολουθώντας και τις εξελίξεις με τα εξαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία να «παγώνουν».

Ωστόσο καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των συνδεδεμένων ενισχύσεων κι ενώ υπάρχει η ανακοίνωση ότι στο καλαμπόκι θα δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση από τη νέα χρονιά της τάξης των 55 ευρώ το στρέμμα, το όλο θέμα βρίσκεται στον αέρα, αφού στους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής για παράδειγμα, απαγορεύεται η άρδευση με κατάκλυση ή με καταιονισμό, με αποτέλεσμα οι Καρδιτσιώτες αγρότες για παράδειγμα που δεν χρησιμοποιούν σταγόνα για την άρδευση να κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τη συνδεδεμένη, αλλά και τη βασική των 21,5 ευρώ το στρέμμα που θα ισχύσει για της ετήσιες καλλιέργειες.

Η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι σχετίζεται με την ποιότητα και την ποσότητα των νερών στην περιοχή όπου θα καλλιεργείται και καθώς η σύνταξη του νέου επικαιροποιημένου Σχεδίου Διαχείρισης λεκάνης Απορροής Πηνειού (ΣΛΑΠ) καθυστερεί, από το ΥΠΕΝ, ουδείς γνωρίζει αν θα είναι τελικά η Θεσσαλία στις περιοχές που δικαιούνται τη συνδεδεμένη. Συνήθως η ύπαρξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης οδηγεί σε μία μείωση της τιμής του προϊόντος (αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τη ζήτησαν επίμονα οι κτηνοτρόφοι, ώστε να αυξηθεί η προσφορά και να μειωθεί το υψηλό κόστος ζωοτροφών).

Πέρα από τη βασική λοιπόν που ενδεικτικά θα κυμαίνεται στα 21,5 ευρώ ανά στρέμμα για τις ετήσιες (αρότραιες) καλλιέργειες, στα 27 για τις δενδρώδεις και στα 17,5 ευρώ για τα βοσκοτόπια κι ενώ καταργείται το πρασίνισμα οι αγρότες θα πρέπει να «χτίσουν» το υπόλοιπο των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν. Αυτό θα γίνει μέσω της εφαρμογής ενός από τα 10 τελικά οικολογικά σχήματα που καταθέσαμε και για τα οποία υπάρχει πλήρης άγνοια των αγροτών, ενώ ακόμη και οι γεωπόνοι γεωργικοί σύμβουλοι τώρα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν. 

Από μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι ευνοούνται για επιπλέον επιδοτήσεις κυρίως οι βιολογικές καλλιέργειες και η βιολογική εκτροφή των ζώων κάτι που αποτελεί και κύριο άξονα της νέας ΚΑΠ, ενώ υπάρχουν και επιπλέον επιδοτήσεις που φτάνουν και τα 60 ευρώ το στρέμμα και αφορούν τις λεγόμενες καινοτόμες καλλιέργειες, όπως κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καμελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για λάδι ή και ίνα.

Όλα τα παραπάνω καθώς και η αναδιανεμητική ενίσχυση περιέχονται σε ένα κείμενο 1360 σελίδων που αναφέρονται στο προς τελική έγκριση εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο όμως καθυστερεί όπως και άλλων χωρών, λόγω της πολυπλοκότητας των οικολογικών σχημάτων, αλλά και της εναρμόνισης με επιταγές που έχουν να κάνουν με αμειψισπορά και αγρανάπαυση, αλλά και των περιορισμών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ώστε να λαμβάνεται η αναδιανεμητική (επιπλέον 6 έως 10 ευρώ το στρέμμα).

Για την οποία αναδιανεμητική υπάρχει ένας ολόκληρος αλγόριθμος που εδράζεται σε κάποιους περιορισμούς καλλιέργειας όπως για παράδειγμα δεν θα πρέπει κάποιος να υπερβαίνει τα 110 στρέμματα για ετήσιες ή τα 40 για δενδρώδεις καλλιέργειες με κατώτερο κατώφλι τα 10 στρέμματα και στις δύο περιπτώσεις. 

Αν όλα αυτά σας κούρασαν αντιλαμβάνεστε ότι το νέο τοπίο των επιδοτήσεων απαιτεί πολύ μελέτη για να «χτίσει» κάποιος παραγωγός τις ενισχύσεις που θα λαμβάνει, ενώ ο κίνδυνος είναι ορατός να κάνει τώρα ένα προγραμματισμό καλλιεργειών «στα τυφλά», αφού δεν υπάρχει ενημέρωση και στα τέλη της άνοιξης που θα πάει να συντάξει το ΟΣΔΕ για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να ανακαλύψει ότι δεν πληροί τα κριτήρια λόγω στρεμματικών υπερβάσεων, ούτε καν για τη βασική ενίσχυση!

Φυσικά όλα αυτά θα μπορούσε να τα αποφύγει με τους γεωργικούς συμβούλους που αυτό το διάστημα επιχειρούν να εξειδικεύσουν αυτό το νέο πολύπλοκο τοπίο.


Σχόλια