Η Βουλγαρία «κόβει» τις εισαγωγές ουκρανικών ηλιόσπορων μετά από διαδηλώσεις αγροτών

Η βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε για μια προσωρινή διακοπή των εισαγωγών ουκρανικών ηλιόσπορων μετά τις διαδηλώσεις αγροτών στη χώρα, ανακοί...


Η βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε για μια προσωρινή διακοπή των εισαγωγών ουκρανικών ηλιόσπορων μετά τις διαδηλώσεις αγροτών στη χώρα, ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, δεσμευόμενος να στηρίξει την παραγωγή Βούλγαρων αγροτών.

Τον Απρίλιο, η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε κράτη-μέλη --τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία-- να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, μια απόφαση που έγινε με στόχο την προστασία των δικών τους αγροτών, που απέδιδαν σε αυτές τις εισαγωγές την πτώση των τιμών στις δικές τους εγχώριες αγορές. Την περασμένη Παρασκευή οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην παρατείνουν τις απαγορεύσεις αυτές, αλλά η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν την μονομερή συνέχιση του εμπάργκο.

Αντιθέτως η Βουλγαρία αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Τη Δευτέρα, συνδικάτα και ενώσεις αγροτών, που διαμαρτύρονταν για την άρση της απαγόρευσης αυτής, προχώρησαν σε εθνική κινητοποίηση αποκλείοντας μεγάλες οδικές αρτηρίες και συνοριακές διαβάσεις.

Σήμερα, ο Ιλίγια Προντάνοφ, ένας εκπρόσωπος αγροτικού συνδικάτου, επιβεβαίωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV ότι η συμφωνία για την προσωρινή διακοπή εισαγωγής ουκρανικών ηλιόσπορων επιτεύχθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ με την κυβέρνηση.

Η εισαγωγή ουκρανικών ηλιόσπορων θα σταματήσει έως ότου η Βουλγαρία και η Ουκρανία συμφωνήσουν για τις αντίστοιχες ποσοστώσεις εισαγωγής.

Οι Βούλγαροι παραγωγοί σιτηρών απαιτούν επίσης την απαγόρευση των εισαγωγών σίτου, καλαμποκιού και ελαιοκράμβης από την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ,ΣΚΑΪ (skai.gr)

Σχόλια