Κρατάνε στο σπίτι τους το λάδι οι παραγωγοί – Πού πάει το πράγμα με τις υψηλές τιμές...

Αν έλεγε κάποιος πριν από λίγα χρόνια στους παραγωγούς ότι θα πουλούσαν το λάδι τους στα 8-9 ευρώ αλλά... δεν θα είχαν λάδι να πουλήσουν θα ...



Αν έλεγε κάποιος πριν από λίγα χρόνια στους παραγωγούς ότι θα πουλούσαν το λάδι τους στα 8-9 ευρώ αλλά... δεν θα είχαν λάδι να πουλήσουν θα πίστευαν ότι πρόκειται για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας . Οι περισσότεροι παραγωγοί που μάζεψαν φέτος της ελιές τους κρατούν το λάδι στις αποθήκες τους και όχι για να το πουλήσουν αργότερα σε καλύτερη τιμή αλλά γιατί πολύ απλά οι παραγωγή τους δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού τους






Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν τη φετινή ελαιοκομική χρονιά στο Newsbomb.gr παραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν, η μείωση της παραγωγής τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολόγιζαν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί να αναγκάζονται να αγοράζουν λάδι για τις ανάγκες της οικογένειάς τους ή να κρατάνε το λάδι αντί να το πουλάνε.

Για το θέμα μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι τιμές ανεβαίνουν. Πρόσφατα έγινε μια πράξη στα 8,20 ευρώ το κιλό στα Παπαδιάνικα Λακωνίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παντού, από εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα ζήτηση».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη και φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 480 τόνους ενώ πέρσι ήμασταν στους 1.245 τόνους και το περισσότερο το έχουν πάρει στο σπίτι τους.


Επιπλέον ο κ. Μπατσάκης σημείωσε: «Ποιοτικό λάδι χαμηλής οξύτητας δεν υπάρχουν φέτος. Αυτό που φοβάμαι δε είναι ότι στην Ελλάδα τα ποιοτικά λάδια θα είναι ελάχιστα φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία ευνοούν το γλοιοσπόριο το οποίο επηρεάζει την ποιότητα και δίνει ελλαττωματικά λάδια».

Και πρόσθεσε: «Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα μπορούμε να βγάλουμε παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε τόσο έντονα από πέρσι και εντάθηκε φέτος».
Χανιά: Αυξημένης οξύτητας τα πρώτα λάδια της χρονιάς

Αυξημένης οξύτητας -πέντε με επτά γραμμές- είναι τα πρώτα λάδια της χρονιάς με βάση τα στοιχεία από τα Ελαιουργεία των Χανίων.

Το λάδι αυτό σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), παραμένει στην κατηγορία του “έξτρα παρθένου” όμως σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δύσκολα το παραγόμενο λάδι θα είναι σε ποσοστά άνω του 90% υψηλής ποιότητας όπως συνηθίζεται στον νομό Χανίων. Βασική αιτία η αυξημένη δακοπροσβολή του φθινοπώρου.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του “Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων” κ. Μιχάλη Χαιρετάκη η φετινή παραγωγή «σίγουρα δεν θα είναι όπως η περσινή και η προπέρσινη χρονιά και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει “βεντέμα” και ο καιρός μετά το Σεπτέμβριο δεν βοήθησε καθόλου σε ότι αφορά το δάκο. Θα βγουν καλά ελαιόλαδα όχι όμως στις ποσότητες που έβγαιναν κάθε χρόνο».

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγεται και με βάση πληροφορίες των “Χ.ν.” ότι παρουσιάζονται αυξημένες οξύτητες ο κ. Χαιρετάκης εξήγησε πως «είναι λίγο πιο υψηλόβαθμα τα ελαιόλαδα φέτος. Βγαίνουν και λάδια μέχρι 3 γραμμές, όμως το σύνηθες είναι το 5 με 7 γραμμές. Μετά έχουμε και πάνω από 7 γραμμές και 1 βαθμό, αλλά η μεγάλυτερη ποσότητα είναι 5 με 7 γραμμές που παραμένει βέβαια “έξτρα παρθένο”. »

Σε ότι αφορά την παραγόμενη ποσότητα αυτή ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών περίμεναν να βρέξει πρώτα ώστε να βγουν στους ελαιώνες. Οι ελαιουργοί εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Στο Νομό Χανίων υπήρχε η εκτίμηση μέχρι και το καλοκαίρι πως φέτος η παραγωγή θα έφτανε τις 20.000 τόνους, μια καλή ποσότητα για χρονιά που δεν υπάρχει “βεντέμα” στις περισσότερες περιοχές.

Προβληματισμός με τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Προβληματισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα να αυξάνονται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά ότι το ελαιόλαδο (ένα λίτρο) πωλούνταν τον Σεπτέμβριο έναντι 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο προς 13,70 και το Νοέμβρη «άγγιξε» τα 15 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ένα πορρυπαντικό ρούχων 20 μεζούρες πωλείται σε προσφορά 1 + 1 δώρο, με τις 40 μεζούρες να πωλούνται προς 11,05 ευρώ, την ίδια ώρα που, στο κάτω ράφι, το απλό προϊόν, 45 μεζούρες, σε άλλη συσκευασία, κοστίζει 9,98 ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφέρει: «Έχουμε επιβάλλει 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη, περίπου το 70%. Και βεβαίως, όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως, βεβαιώνεται στην εφορία». Την ίδια στιγμή που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, μία ιστορία που μπορεί να κρύβει στο βάθος ακόμη και πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα, έρχεται στο «φως» από την επιτροπή ανταγωνισμού.

«Βόμβα» της επιτροπής ανταγωνισμού

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, η επιτροπή ανακοίνωσε πως οι ελεγκτές της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού πιθανώς παρεμποδίστηκαν από το σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, όταν έκαναν έφοδο για αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, «ο έλεγχος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντί - ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης, ή/ και κάθετων συμπράξεων». Με άλλα λόγια, η επιτροπή ανταγωνισμού ερευνούσε τυχόν καρτέλ με στόχο να ανεβαίνουν τεχνητά οι τιμές ταυτόχρονα, από όλους τους παίκτες των αγορών, στα δημητριακά, το γάλα, τον καφέ, τις μαρμελάδες, τα ροφήματα και τα τυριά. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισηγήτρια της επιτροπής, Χαρίκλεια Βλάχου, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, παρεμποδίστηκε.

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, «πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό και ήσσονος σημασίας θέμα, που ανέκυψε προσωρινά κατά την επικοινωνία του κλιμακίου της επιτροπής ανταγωνισμού με τη γραμματεία του συνδέσμου και το οποίο δεν αφορά σε παράβαση του ουσιαστικού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ανακοίνωση της επιτροπής ανταγωνισμού. Από τον σύνδεσμο δόθηκαν όλα τα στοιχεία και οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν στο κλιμάκιο της επιτροπής ανταγωνισμού κατά τον έλεγχο».
Έως 2 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο σύνδεσμος αναφέρει πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε πριν 26 μήνες, τον Σεπτέμβριο το 2021. Η ανακοίνωση της επιτροπής βγήκε χθες και η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου, για να εξετάσει την πιθανή παρεμπόδιση. Τα πρόστιμα, πάντως, για παρεμπόδιση έρευνας κυμαίνονται από 15.000€, έως και 2 εκατομμύρια ευρώ.




πηγή: Newsbomb

Σχόλια