Αποχώρησαν με άδεια χέρια οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών,...

Αποχώρησαν με άδεια χέρια... Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαν οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, καθώς τα αιτήματα πο...


Αποχώρησαν με άδεια χέρια...
Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαν οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, καθώς τα αιτήματα που έθεσαν στη χθεσινή συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη και κυρίως στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, έμειναν αναπάντητα, ενώ δεν τους δόθηκε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων αποκατάστασης των πλημμυρισμένων εκτάσεων. Το ΥΠΑΑΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς και πότε θα ενισχύσει οικονομικά τους πλημμυροπαθείς, παραπέμποντας για τις επόμενες ημέρες τις σχετικές ανακοινώσεις.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και αντιδήμαρχο Κιλελέρ, Γιάννη Κουκούτση :
«Προφανώς και οι προσδοκίες που είχαμε από τη συνάντηση δεν ικανοποιήθηκαν. 
Ζητήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου εξηγήσεις για τα λάθη που σημειώθηκαν στις προκαταβολές των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς. Για παράδειγμα, στο ίδιο αγροτεμάχιο πληρώθηκε ο πατέρας και η μητέρα και όχι ο -επίσης δικαιούχος- γιος. 
Ζητήσαμε να υπάρξει συμψηφισμός των προκαταβολών με τις οφειλές του παραγωγού στον ΕΛΓΑ, αλλά η ηγεσία του Οργανισμού εμφανίστηκε ανένδοτη, ζητώντας πρώτα την αποπληρωμή. Με τι χρήματα, άραγε, μπορεί να γίνει αυτό, όταν κάποιος έχει χάσει όλο το βιος του. 
Ζητήσαμε να μάθουμε ποιο θα είναι το ύψος των τελικών ποσών των αποζημιώσεων ανά καλλιέργεια, αλλά δεν μας απάντησαν συγκεκριμένα. Άφησαν να εννοηθεί ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. 
Ο αναχρονιστικός αυτός Κανονισμός προβλέπει 200 ευρώ το στρέμμα αποζημίωση για το βαμβάκι, άρα μετά τις προκαταβολές των 140 ευρώ είναι να πάρουμε άλλα 60 ευρώ. Αυτά τα ποσά δεν ικανοποιούν κάποιον παραγωγό που έχει επενδύσει στη βαμβακοκαλλιέργεια και προσδοκούσε μία μέση στρεμματική απόδοση 450 κιλών με πιθανό τζίρο 300 ευρώ. 
Ζητήσαμε άμεση λύση στην αποστράγγιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στα παρακάρλια, με τη δημιουργία ενός μόνιμου έργου και την απομάκρυνση των νερών, με διάνοιξη μέσω σήραγγας, προς το Αιγαίο. Αντικρούσαμε τις προτάσεις των Ολλανδών επιστημόνων σχετικά με το κόστος όφελος αυτού τoυ έργου, σημειώνοντας πως:

 «Η όποια λύση δοθεί θα πρέπει να στοχεύει σε βάθος χρόνου». Διευκρινίσαμε ότι δεν απορρίπτουμε την ταυτόχρονη μεταφορά νερού με αντλίες από τον Γκουσμπασανιώτη προς τον Πηνειό ποταμό, σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί».

Ακόμη, η λαρισινή αντιπροσωπεία εξέφρασε τη δυσφορία της για τον αποκλεισμό των αμυγδαλοπαραγωγών από τις προκαταβολές που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως έγινε στα μήλα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου.

O ΧΡ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ

Ο Λαρισαίος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Καπετάνος κατά την έξοδό του από το Γραφείο του Πρωθυπουργού δήλωσε:

«Η δέσμευση του Λευτέρη Αυγενάκη για τη στήριξη τους για όσο καιρό χρειαστεί αποτελεί συνέχεια της σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που αυτή η Κυβέρνηση έχει χτίσει με τους αγρότες.
Τα δύο νέα προγράμματα που σύντομα θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση, θα αποτελέσουν στήριγμα σε πόσους συμπολίτες μας έχουν δει το βιός τους να εξαφανίζεται κάτω από τόνους νερού.
Από τις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΛΓΑ προέκυψαν και περιπτώσεις που χρήζουν διορθώσεων και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μας διαβεβαίωσε ότι θα τις κάνει. Θα συνεχίσουμε να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία μας πρωταγωνίστρια Περιφέρεια της ελληνικής γεωργοκτηνοτροφίας».

Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι άνθρωποι αυτοί είδαν τη ζωή τους από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάζει, να ανατρέπεται ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός. Αναμφίβολα, τα ανακλαστικά της Κυβέρνησης με εντολή του Πρωθυπουργού, που ήρθε κατ’ επανάληψη στη Θεσσαλία, ήταν άμεσα. Ωστόσο, εύλογα ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το ύψος της τελικής αποζημίωσης και χρονοδιαγράμματα για την επόμενη μέρα. Γιατί, όπως εύστοχα είπαν οι ίδιοι, οι παραγωγοί δεν είναι επαίτες, αλλά νοικοκυραίοι που τους ενδιαφέρει πότε θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τα χωράφια τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη σύσκεψη, παρουσία και του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Μιχάλη Μπεκίρη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας θα εξαγγείλει σύντομα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης σε εκπροσώπους των αγροτών των περιοχών γύρω από την Κάρλα, με τους οποίους συναντήθηκε επί ένα τρίωρο.

Το ένα πρόγραμμα θα αφορά στην κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό. «Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευθεί, γι’ αυτό και σε ελάχιστο χρόνο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς που τα χωράφια τους δεν είναι πλημμυρισμένα, αλλά δεν μπορούν να παράξουν», είπε ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.
Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς. Μάλιστα, για την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν τα πάντα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας. «Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής επενδύσαμε στη συνέπεια και στην αξιοπιστία», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα θα ανακοινωθούν όταν είναι ολοκληρωμένα και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την Ε.Ε. «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και θα είμαστε μαζί με προτάσεις και συζητήσεις».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «οι αγρότες αναγνώρισαν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν συνεπέστατο στις μέχρι τώρα εξαγγελίες του, ενώ έθεσαν μια σειρά επί μέρους προβλήματα τα οποία αναφύονται με την πάροδο του χρόνου».

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ως αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΛΓΑ έχουν μεταφερθεί για την κάλυψη των ζημιών 260 εκατ. ευρώ. Όπως επισημάνθηκε στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί γραφείο πληροφοριών, στο οποίο οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν διευκρινίσεις επί των αποζημιώσεων που εισέπραξαν ή να καταγράφουν πιθανά λάθη. Παράλληλα, τρέχουν μια σειρά από μέτρα, όπως το 5.2 για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή στάβλων, τα διευρυμένα -και με τους επιλαχόντες- Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και η αποζημίωση αλιέων ή ακόμη κι εκείνων που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, πάντα με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο.

Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών Θεσσαλίας της ΝΔ, Χρ. Κέλλα, Χρ. Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης. Από την πλευρά των αγροτών, μεταξύ άλλων, μετείχαν οι κ. Χρήστος Πάνος, πρόεδρος Καστρίου Αγιάς, Αριστείδης Τανός, Δημήτρης Παπακανάκης, πρόεδρος Αμυγδαλοπαραγωγών Καλαμακίου, Βασίλειος Τζιμούρτας, αγρότης, Άγγελος Τζιαμαλής, αγρότης, γεωπόνος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου, Ιωάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ – πρόεδρος Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Χρυσοβαλάντης Βεργής, πρόεδρος Νίκης Αχιλλείου Κιλελέρ, Γεώργιος Νάκας, αγρότης Μέλισσας, Κωνσταντίνος Νάχαμος, αγρότης Λοφίσκου.


Σχόλια